НАБЛЮДАТЕЛЯТ – ИЛИ ПРОСТО СЕИРДЖИЯТА

Brain
НАБЛЮДАТЕЛЯТ – ИЛИ ПРОСТО СЕИРДЖИЯТА

 

 

От времената, когато Вадим Зеланд наложи масово своето учение за Наблюдателя, за Безкрайното Поле на Възможностите и пр., този „наблюдател“ беше някак прекалено обожествен и това обожествяване предизвика засенчване на всичко друго, населяващо необятното Човешко Съзнание (или просто - Съзнанието). Най-общо казано – едва ли не, ако държиш постоянно „буден“ този „Наблюдател“, щото той често заспивал от скука или досада, ти постоянно ще улавяш най-добрата възможност за себе си и животът ти ще е пълен с постоянни успехи, върхове и изобщо, ще тече по мед и масло.

 

Да, но, кой знае защо, не става така. И мнозина се чудят: Ама защо? Нали Наблюдателят ми е постоянно буден и осъзнавам ясно всеки миг от моето ежедневие?

 

Защото Наблюдателят е САМО зрител. Сеирджия. Кибик. Ролята му, безспорно, е много важна, но той НЕ Е творец и СЪ-ТВОРЕЦ, не е ДЕЕЦ, не е ЛОКОМОТИВ, той няма ВОЛЯ.

 

Модерен е лозунгът:

 

БЪДИ СЦЕНАРИСТ, РЕЖИСЬОР И ГЛАВЕН ГЕРОЙ в Своя филм!

 

И „Наблюдателят“ наблюдава, гледа и разбира този лозунг, но какво се случва?

 

Наблюдателят вижда само и единствено външните прояви и резултати на този сценаризъм, режисура и главна роля.

 

Той НЕ ВИЖДА, че фактически СЦЕНАРИСТЪТ, РЕЖИСЬОРЪТ И ГЛАВНИЯ ГЕРОЙ са хората, които извършват най-многото работа. Най-многото! Толкова много, че от нея нямат време за наблюдения и гледане. Те ПРАВЯТ НЕЩАТА. За самите тях – НЯМА ФИЛМ, няма главен герой, няма сценарист – ТЕ НЕ СА ЗРИТЕЛИ. Те СА самият филм.


Никой производител на филми не показва на зрителя целия процес на създаване на филма - просто защото зрителят ще заспи. Този процес е дълъг и досаден...

 

Наблюдателят вижда и лозунга:

 

НАЙ-ВАЖНОТО Е ДА БЪДЕШ!

 

Но не го свързва със сценариста, режисьора и главния герой – той си мисли, че, гледайки, той самият Е. А тези главни действащи (работещи) лица са само изпълнители. Но те просто СА. И, пак повтарям, зад това, че СА, стои тяхната невидима за Наблюдателя РАБОТА. Той вижда само крайния резултат, готовия продукт. И защо е така? Защото, колкото и да е забавно, този прословут Наблюдател заспива, когато ГЛАВНИЯТ ГЕРОЙ работи! На Наблюдателят това му е скучно, то не е „нова“ възможност, то е тежък и всеотдаен труд. Това е досадно за Наблюдателя. Той не може да разбере, че без този ТРУД няма да има краен продукт, който той да забележи...

 

Ето защо мнозина биват подлъгани от Наблюдателя – той не може да ги направи други, освен обикновени „зрители“, които чакат наготово – безброй филми, предавания, романи, песни, симфонии, полети! И, да, получават наготово – дори по собствена поръчка, - всеки един филм, дори и най-фантастичния, най-прекрасния, най-завладяващия. Но в него си остават само зрители.

...

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 19 март 2017 г.
ДРУГИ СТАТИИ:СЪНИЩАТА И СЪНУВАНЕТО – СЪВЕТНИЦИ ОТ ВИСШИ ИЗМЕРЕНИЯ21 ИНТЕРЕСНИ ФАКТА ОТ ПСИХОЛОГИЯТАСИЛАТА НА МИСЪЛТА И МАТЕРИАЛИЗАЦИЯТАСИЛАТА НА МИСЪЛТА ПРОМЕНЯ СЪДБАТА

...