СИЛАТА НА МИСЪЛТА ПРОМЕНЯ СЪДБАТА

Power of Thought
От Свами Шивананда Сарасвати

 

 

 

 МИСЛИТЕ ОПРЕДЕЛЯТ ПРЕКРАСНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ЗДРАВЕТО

 

Тялото е свързано вътрешно със съзнанието, всъщност, дори може да се каже, че тялото – това е двойник на съзнанието; това е плътната видима форма на тънкото невидимо съзнание. Ако усещате болка в зъба, стомаха или в ухото, това веднага се отразява на вашето съзнание. Работата на мисълта ви се нарушава; разумът ви навлиза във възбуда, притеснение и безпокойство.


Ако усещате депресия, то в този случай тялото също престава да функционира нормално. Болестите, поразяващи тялото, се наричат вторични болести – вядхи, а васаните, или желанията, поразяващи съзнанието, са наречени ментални или първични болести – адхи.


Менталното здраве е по-важно от физическото. Ако съзнанието оздравее, и тялото задължително ще се излекува. Ако имате чисто съзнание, чисти мисли, вие ще се избавите от всички болести, както първични, така и вторични. Здрав дух в здраво тяло.

 

 

 

МИСЛИТЕ РАЗВИВАТ ЛИЧНОСТТА

 


Чистата мисъл облагородява ума и отваря сърцето; нечистата мисъл възбужда ума и помрачава чувствата.


Тези, които притежават дори и най-малък контрол над своите мисли, ще имат спокойно, ясно, красиво и обаятелно лице, приятен глас, а очите им ще бъдат сияйни и лъчисти.

 

 

 

 

МИСЛИТЕ ВЪЗДЕЙСТВАТ ВЪРХУ ТЯЛОТО

 


Всяка мисъл, емоция или дума предизвиква силна вибрация във всяка клетка на тялото и оставя върху нея дълбок отпечатък.


Ако познавате метода за пробуждане на противоположната мисъл, то вие ще съумеете да живеете щастлив и хармоничен живот на покой и сила. Мисъл за любов моментално неутрализира мисъл, изпълнена с ненавист. Мъжествената мисъл пък ще послужи незабавно като могъща противоотрова срещу страхливата мисъл.

 

 

 

СИЛАТА НА МИСЪЛТА ПРОМЕНЯ СЪДБАТА

 


Човек сее мисли и жъне постъпки. Сее постъпки и жъне навици. Сее навици и жъне характер. Сее характер и жъне съдба.


Човек сам създава своята съдба – със своите мисли и постъпки. Той може да промени съдбата си. Той – е господар на своята съдба. В това няма никакви съмнения. Правилният вид на мислите и напрегнатото усилие ще то направят господар на съдбата му.


Някои невежи хора казват: „За всичко е отговорна кармата. Тя построява нашата съдба. Ако по моята карма ми е предначертано да бъда такъв – аз съм такъв – за какво да удрям стената с глава? Такава ми е участта.“

 

Това е фатализъм. Той поражда инерция, застой и страдание. Той произтича от абсолютното неразбиране на законите на кармата. Това е дълбоко заблуждение. Безусловно, умният човек никога не би си задал такъв въпрос. Вие строите своята съдба отвътре – с мислите и действията си.

 

Вие имате свободна воля да направите своя избор сега. Измамникът – това не е вечен измамник на всички времена. Заведете го в обществото на свят човек. И той ще се промени. Ще започне да мисли и действа по различен начин и така ще измени и своята съдба. В него ще се формира характер на праведник.

 

Вие можете да станете йогин. Можете да построите своята съдба. Можете да създадете кармата си такава, каквато пожелаете. Възползвайте се от силата на мисълта. Мислете праведно, мислете благородно. Нужно ви е единствено да размишлявате и да действате. Ако мислите правилно, желаете правилно и действате правилно, то вие можете да станете мъдрец, милионер. С праведно мислене, действие и с добра карма може да се постигне положението на Индра или Брахма. Човекът – това съвсем не е безпомощно създание. Той има собствена свобода на волята.

 
Yoga_Skype 

 

МИСЛИТЕ ПРЕДИЗВИКВАТ ФИЗИОЛОГИЧНИ НАРУШЕНИЯ

 


Всяка промяна на мисълта създава вибрация в менталното тяло, и, когато тази вибрация се предаде на физическото тяло, тя активизира нервното вещество в мозъка. Тази активация на дейността на нервните клетки предизвиква в тях множество електрически и химически изменения. Всичките тези изменения се пораждат от мисловната дейност-


Дълбоката страст, ненавист, продължителната мъка на ревността, разяждащото душата безпокойство и избухванията на раздразнението разрушават напълно реално клетките на тялото и водят до заболявания на сърцето, на стомаха, на бъбреците, на черния дроб, на панкреаса.

 

Специално внимание заслужава фактът, че всяка клетка на тялото страда или расте, получава импулс за живот или импулс за смърт от всяка една мисъл, постъпваща в съзнанието, по същия начин, както и вие сте склонни да се превръщате в това, за което най-много мислите.

 

Когато съзнанието се обърне към която и да е конкретна мисъл и се задържи на нея, тогава се възбужда определена вибрация на веществото, и колкото по-често се получава тази  вибрация, толкова по-силно тя се стреми да се възпроизведе отново и отново, за да влезе в навик, да стане автоматична. Тялото следва съзнанието и подражава на ставащите в него промени. Ако концентрирате мисълта си, вашите очи също се фиксират.

 

 

 

СИЛАТА НА МИСЪЛТА СЪЗДАВА СВЕТА ОКОЛО ВАС

 

Често може да се чуе твърдението, че човекът – това е резултат от въздействието на околната му среда. Това не е истина. Ние не можем да вярваме в това, тъй като фактите доказват обратното. Много велики хора по света са били родени в бедност и в неблагоприятна среда.

 

Много хора, родени в колиби и живели в най-тежки условия, са се възвисявали и са заемали най-високите постове в света. Ставали са известни, натрупвали са слава  и са се отличавали в политиката, в литературата, в поезията. Ставали са блестящи гении и светила за зял свят. Как ще обясните това?

 

Шри Т. Мутхусвами Айяр, първият съдия на индийския висш съд в Мадрас, се родил в страшна бедност. Налагало му се да учи през нощта, на светлината на уличните лампи. Яденето му било крайно оскъдно. Обличал се в дрипи. Но се борил неуморно и достигнал величие. Той се вдигнал над външните обстоятелства, проявявайки могъща сила на волята и непреклонна решимост.


На Запад синове на обущари и рибари могат да постигнат високо положение. Момчета, лъскащи обувките по улиците, продаващи бира в баровете или помощници в хотелски кухни стават знаменити поети или талантливи журналисти.

 

Голдсмит преживявал с четиридесет фунта на година. Сър Уолтър Скот бил крайно беден. Нямал къде да живее. Струва си да си спомним и за живота на Джеймс Рамзи Макдоналд. Той бил човек на велика пурушартха. Издигнал се от бедността и успял да дойде на власт, ставайки премиер-министър на Великобритания. А първата му работа в живота се състояла в надписване на адреси на пликове за писма за десет шилинга на седмица.

 

Той бил твърде беден, за да си поволи да  си купува чай; вместо чай пиел вода. Основното му хранене в продължение на много месеци бил само  пудинг от говеждо, струващ три пенса. Той бил учител в училище. Проявявал огромен интерес към политиката и науката. После бил журналист. Постепенно, благодарение на неотклонното праведно усилие (пурушартха) той се издигнал до върха и заел поста на премиер-министър.

 

Шри Шанкарачаря, великият представител на философията на адвайта-веданта, духовният гигант, блестящият гений, се родил в нищета, в тежки условия и неблагоприятна среда. 

 

Такива примери има хиляди. Затова е напълно очевидно, че неблагоприятните обстоятелства на могат да унищожат потенциалното величие и забележителното майсторство на гениите, и че човек може да надрастне своята среда, посредством непрестанни усилия, търпение, настойчивост, правдивост, честност, прямота, искрено намерение, желязна воля и непреклонна решимост.

 

Всеки човек се ражда със своите самскари. Съзнанието – това не е чист лист хартия. В него са заключени впечатления от мисли и действия от предишни раждания. Самскарите – това са непроявените потенциални възможности. Добрите самскари – това е безценно съкровище за човека. Дори човек да попадне в неблагоприятни условия на живот, самскарите ще го защитават от странични, нежелателни или враждебни  влияния. Те ще подпомогнат неговия растеж и еволюция.

 

Не пропускайте нито една възможност. Използвайте всички възможности. Всяка възможност ви носи духовен подем и усъвършенстване. Ако  видите болен човек, лежащ страни от пътя в пълна безпомощност, вземете го на гръб или го качете в колата и го закарайте до най-близката болница. Погрижете  се за него. Дайте му топло мляко, чай или кафе. Измийте краката му с божествена бхава.

 

Почувствайте в него всепроникващото, всеобхватно, вездесъщо присъствие на Бога. Вижте божеството в сиянието на очите му, във вика му, в дишането му, в пулса му и в движенията на белите му дробове.

 

Бог ви дава тази възможност - да да развиете своята любов и състрадание, да очистите сърцето си и да премахнете злобата, ненавистта и ревността. Понякога, ако сте много срамежливи, Бог ви хвърля в такива обстоятелства, когато вие, рискувайки живота си, сте принудени да проявите мъжество и целия си ум. Всички тези забележителни хора , които са придобили световна известност, са използвали всичките си възможности с максимална полза. Бог формира съзнанието на човешкото същество, предоставяйки му различни възможности.

 

Помнете, че във вашата слабост се крие сила, затова вие винаги трябва да бъдете бдителни, за да можете да се самозащитите. Бедността също има своите положителни моменти. Бедността дава смирение, сила и издръжливост, а разкошът поражда леност, гордост, слабост, инертност и различни лоши навици.

 

Затова не се оплаквайте от лошите условия на живот. Създайте си свой ментален свят и своя околна среда. Този човек, който се опитва да се издигне или да се развие в тежки условия на живот, действително ще стане много силна личност. Нищо няма да го поколебае. Той ще формира силен характер. Ще сдобие здрави нерви.

 

Няма никакво съмнение – човекът не е творение на околната среда или на житейските обстоятелства. Той може да ги контролира и променя с помощта на способностите си, на характера, на мислите, на  добрите си дела и праведни усилия (пурушартха). Тивра (интензивна) пурушартха може да промени съдбата. Ето защо Вашиштха и Бхишма поставят пурушартхата над съдбата. И така, скъпи братя, старайте се! Победете природата и се наслаждавайте във вечната сатчитананда на Атман!

 

 

 

МИСЛИТЕ ФОРМИРАТ ФИЗИЧЕСКОТО ТЯЛО

 


Тялото с всичките му органи – това не е нещо по-различно от мисъл. Съзнанието, съсредоточено в тялото, се превръща в истинско тяло, а после се оплита в неговите мрежи и попада под неговата пета.

 

В действителност, физическото тяло представлява една матрица, създадена от съзнанието за негово собствено наслаждение, за прилагане на неговата енергия, и, естествено, за добиване на жизнен опит в процеса на разнообразните преживявания в този свят, които се случват посредством петте средства или канала на знанието – петте джнана-индрии (органите на познанието и на чувственото възприятие). Наистина, тялото, това са нашите въплътени мисли, настроения, убеждения и емоции, които са станали видими с невъоръжено око.

 

Всичките тела се намират единствено в съзнанието. Нима може да съществува градина без вода?

 

Именно съзнанието върши всички дела, именно то – е най-висшето от всички тела. Когато нашето плътно тяло се разтвори, съзнанието много бързо приема ново тяло по собствен вкус. Когато съзнанието е парализирано, тялото не проявява никакви признаци на разум.

 

В мнозинството от хората по света начинът на мислене в значителна степен се намира под контрола на тялото. Съзнанието на тези хора е на доста ниско ниво на развитие, те живеят предимно в аннамая-коша (физическото тяло). Развивайте буддхи (висшия интелект), или виджнянамая-коша (тялото на познанието), и с нейна помощ управлявайте маномая-коша (съзнанието).

 

Коренът на всяко зло е заключен в грешната представа, че вие – това е само вашето тяло. Това дълбоко заблуждение ви заставя да се отъждествявате с тялото си. Вие се привързвате към своето тяло. Започва да расте „мамата“ (усещането, че всичко е „мое“). Вие се отъждествявате с жена си, с зецата си, с дома си и т.н.  Това отъждествяване поражда робство, страдание и болка.

Превод: Соня Петрова - Аеиапубликувано на: 03 август 2015 г.


...


ДРУГИ СТАТИИ ЗА СИЛАТА НА МИСЪЛТА:


КВАНТОВОТО СЪЗНАНИЕ, СВОБОДНАТА ВОЛЯ И СЪДБАТА


ЗА ИНТУИЦИЯТА И СПОСОБНОСТТА ДА РАЗГОВАРЯМЕ С ЖИВОТНИТЕ


ЗА СИЛАТА НА ВИЗУАЛИЗАЦИЯТА


СИЛАТА НА МИСЪЛТА И МАТЕРИАЛИЗАЦИЯТА


ЗА СИЛАТА НА МИСЪЛТА


ЗА СИЛАТА НА МИСЪЛТА 2 - С УПРАЖНЕНИЯ


КВАНТОВИЯТ АЗ - СВОБОДА И КРЕАТИВНОСТ
МИСЪЛТА Е БУМЕРАНГ: МИСЛИШ ДОБРО - ДОБРО ТИ СЕ ВРЪЩАСЪНИЩАТА И СЪНУВАНЕТО – СЪВЕТНИЦИ ОТ ВИСШИ ИЗМЕРЕНИЯ


...