Мои разкази

КАШЧЕЙ БЕЗСМЕРТНИЙ ОТ ПРИКАЗКИТЕ – ПЪРВООБРАЗЪТ НА ИНТЕРНЕТ
Илюстрация на Иван Билибин към приказката «Марья Моревна»

 

Кашчей Безсмъртни е персонаж от южнославянския фолклор и вълшебни приказки. Името му, - на руски се изписва „Кощей, Кащей“, - по-съвременната му етимология е от „кост“, и е значело „слаб, изпит“, но се предполага, че по-старият произход на значението на името е от презрителното за „роб“, „пленник“ и подобни. Той е зъл, отрицателен герой, всесилен чародей. Никой не може да го убие, защото Смъртта му (т.е. Животът му) е извън него – най-често е скрита на няколко, вложени едно в друго места, вдън горите „тилилейски“, и никой не знае къде са тия места, а не може и да се досети. Вариантите на укритието са много, ето само  един пример – „В морето-океан има остров, на този остров расте дъб, под дъба е заровен сандък, в сандъка има заек, в заека – патица, в патицата – яйце, в яйцето – игла. Тази игла е смъртта на Кашчей.“ Обикновено Кашчей винаги се противопоставя на добрите юнаци от народните приказки. Той, също така, често е пазител на големи съкровища – и юнаците трябва да го победят, за да получат съкровището.

 

И след запознаването с Кашчей Безсмъртни, преминаваме направо към аналогията с Интернет – ако вече не сте се досетили.

 

Смъртта (или Животът) на Кашчей = Сървърите на Интернет.

Кашчей = Всички останали компоненти на Интернет (Мрежата).

 

Разбира се, подчертавам, че това е само първообраз и е просто една моя визия, без претенции за каквото и да било. Бидейки първообраз, близко е до ума, че той е схематизиран и опростен. Но насложим ли Кашчей над Интернет, можем да направим  аналогията, че: ако се случи невъзможното, т.е. ако някой успее да открие и извади от строя всички сървъри, поддържащи Интернет – то Интернет ще изчезне. Последното е в кръга на фантазиите, разбира се, тъй като досега не се е случвало.

 

Така, де! Не е лесно да откриеш и завладееш „смъртта на Кашчей Бессмертний“! И не е никак лесно да се добереш до всички „съкровища“, които пази Мрежата, т.е. които са пазени от Кашчей Безсмъртни.

 

Не че не би могло да се случи, обаче. В тази връзка, отново в границите на шегата и измислицата, представяме си нашественици от по-умна от нас извънземна цивилизация. Те не искат да ни подчиняват по грубия начин, тъй като са много по-умни и развити – не искат кървави войни. Дори изобщо не искат да ни подчиняват, а само да дойдат при нас, да се заселят и да ни научат на много нови неща, та и ние да станем умни като тях. Друг е въпросът – абе, тия дали наистина са чак толкова умни?! Щом така напират да идват при земните хора?! И след това отклонение - те знаят много добре, че ние бихме се сражавали жестоко срещу тях. Затова решават да разбъркат напълно реда в света ни, да спрат комуникациите – за да не можем да дадем никакъв адекватен и координиран отпор, включително и да изстрелваме срещу тях ядрени ракети. За целта – достатъчно е да изчезне Интернет. Извънземните знаят местоположението на всички ключови сървъри – отиват и ги отнасят със себе си най-безцеремонно, изключвайки ги от другите части на Мрежата...

 

...

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 4 август 2017 г.

 

...
....