Мои разкази

ПРИТЧА ЗА БОЖИЯТА ПОМОЩ

 

 

През годините съм срещала тази история на няколко места, като нито едно не посочваше автор – вероятно е съвременен фолклор. Но, каквото и да е, показателна е и може да ни научи на: „що е ВНИМАНИЕ”, „какво е КОНЦЕНТРАЦИЯ”, „що е БУДНОСТ, и какво значи МЪДРОСТ”.

 

Преразказвам я и аз, тук. Интересно е, че съвсем скоро пак я срещнах, най-неочаквано за мен! А и синхронно, изключително синхронно! Защото и България в момента е заплашена и страда от наводнения!

 

Боже, пази ни!

 

И историята:

 

Завалял много силен дъжд и реката до едно градче излязла от коритото си. Дъждът продължавал. Реката заплашвала да наводни градчето. Управникът на града изпратил помощниците си да обиколят всички жители и да обявят, че се налага спешна евакуация. Повечето жители послушали хората на управника и се заели с бърза подготовка за напускане на градчето.

 

Когато обаче един от помощниците на кмета стигнал до къщата на шивача Смит, шивачът казал, че има голяма вяра в Бога, че ще Му се моли да спаси градчето и жителите му, и че няма да напусне дома си. Всичко щяло да бъде наред!

 

Помощникът нямал време за спорове – тръгнал да предупреждава и други хора – имал много работа.

 

Не минало много време, и нивото на реката се покачило. Дъждът не спирал! Шивачът Смит бил принуден да се скрие от водите на втория етаж на къщата си. Докато стоял там и продължавал да се моли, погледнал през прозореца. Покрай него минавала една от лодките на речния патрул, които спасявали изостанали по къщите хора. Капитанът на лодката казал на Смит да се качва, но Смит отново отказал – повтаряйки, че вярва пламенно в Бог и че е убеден, че Той ще се погрижи за него. Лодката отминала...

 

Съвсем скоро водите отново се покачили. Смит трябвало да се качи на покрива си. Стоейки отгоре, над него закръжил спасителен хеликоптер.  От него му извикали:

-     -  Смит, какво правиш още там?!?! Хващай се за въжето, ще те издърпаме!

-     

-  -   Не! – отвърнал шивачът. – Бог ще ме спаси!

 

И в един миг от вечността, шивачът Смит се озовал пред Райските Порти...

 

Свети Петър го посрещнал с думите:

-   

-    -   Смит, ти беше изключително предан на Бог през живота си! По тази причина, ако желаеш, можеш да се срещнеш с Него – още сега!

 

Бившият – вече – шивач се зарадвал за тази неочаквано оказана чест и приел да се срещне с Него. Свети Петър го въвел при Дядо Господ, и Смит Го  попитал:

-     

-      - Боже, имам един въпрос към Тебе. Аз през целия си живот съм вярвал, че ще ме пазиш и закриляш от всичко! Защо ме остави да се удавя?

 

-        -  Оставих ли те?! – отговорил учуден Бог. – Първо ти пратих помощника, да те предупреди. Ти не му обърна внимание. После погледнах, видях, че още не си напуснал къщата си – и ти пратих лодката. Ти и на тях отказа! Накрая ти уредих и хеликоптер... Какво още трябваше на направя?!?

...

 

автор: Соня Петрова - Аеиа


публикувано на: 5 август 2014 г.


Йога ОНЛАЙН -  Йога ПРАКТИКИ ПО СКАЙП (клик)ТРАНСФОРМАЦИЯТА - ИСТИНСКАТА ЦЕЛ НА ГАДАТЕЛСТВОТО (линк)


...
...