МЕДИТАЦИЯ: КОЕ ОТ ПРОЯВЕНИЯ СВЯТ НЕ НИ РАЗДЕЛЯ?
Една кратка медитация, разбира се, в мой стил - т.е. без претенции за каквото и да е.

 

 

За съжаление или може би – за радост? – много от нещата в нашата консенсусна реалност ни разделят като вид, най-общо казано и написано.

 

Какво имам предвид? Това, че ние, хората, се разделяме понякога по най-невероятни  и дори смешни признаци. Един пример: вегетарианци срещу месоядци. Често се случва така, че едните започват да не понасят другите, дори да ги мразят, или да ги считат за по-низши от себе си.

 

За разделението по национален, расов, религиозен, идеологически и подобни признаци – няма да обелвам или изписвам и половин дума – да не стане страшно!

 

И ще споделя КОЕ НЕ НИ разделя, според мен.

 

Като предварително подчертавам, че ще пиша само за нещата, „доказани“ от съвременната наука. Т.е. изобщо няма да включвам етически категории като ЛЮБОВ, ДОБРОТА, ЛОШОТИЯ, БЛАГОРОДСТВО, И Т.Н. – всичките тези неща не са доказани от науката, не е доказано, че реално съществуват. Науката дори не е доказала и КАКВО ТОЧНО Е ЖИВОТЪТ – по тази причина все още не може да създаде по изкуствен път живи неща от неживи. Затова няма да споменавам и ЖИВОТА.

 

И така.

 

Не може да ни раздели:

 

СЛЪНЦЕТО. То е, така да се каже, източникът и родителят на цялата ни планета. Нито един човек не може да каже, че НЕ ПОЛЗВА Слънцето – и това да го отдели от другите.

 

ВЪЗДУХА. Никой не се дели от другите, твърдейки, че диша някакъв съвсем различен – например по-полезен – въздух. И никой не заклеймява другиго, че диша някакъв по-различен от неговия въздух.

 

ВОДАТА. Никой не може да твърди, че само и единствено „неговата“ вода е най-най, и че всички останали са заблудени овчици, защото пият неправилната вода.

...

 

И тук едно кратко изводче – предполага се, че ИСТИНАТА също не би трябвало да разделя съществата. Дори да не сме Я открили – тя все пак ни се демонстрира пряко – под формата на Слънцето, Въздуха и Водата... вероятно. И, отново вероятно – колкото повече се отдалечаваме в светогледа си от тези основни Истини – толкова повече има вероятност да ограничим същия и да се почувстваме „отделни“.

...

 

Автор: Соня Петрова - Аеиа

...