МЕДИТАЦИЯ: ЛЮБОВТА СЪЗДАВА ВСИЧКО
В някои митологии присъства преданието за твореца, който създава статуя, в която се влюбва - и тя оживява.Ако успеем да преживеем горното като „пряк процес“, има вероятност да усетим, съвсем осезаемо, че когато обичаме някого, ние всъщност го създаваме. Ние го съ-творяваме.


Казват, че това било проекция. Че обичайки, ти проектираш себе си в обичания обект. Възможно е да е така. Но по-вероятно  - не съвсем. Защото в това липсва творчеството.  Творчеството е създаване на нещо ново. На нещо по-високо от досега съществуващото. Дори да обичаш самия себе си – ако само се проектираш в себе си – ще си останеш на същото ниво. А любовта възвисява. Т.е., би било по-нормално тя да не е само една проекция, а да е нещо повече.


Да, на определени нива „Аз съм Всичко“ – т.е. Висшият Аз и Абсолютът са Едно. Гледайки от тази позиция, можем да кажем, че любовта към друго същество е проекция. Тогава се получава следното – ти, бидейки Бог, проектираш себе си в обичаното същество – и то също става Бог! Това си е творчество!


Тази медитация няма да е дълга – сега за момент се прехвърляме към по-земни ширини.


Защо любовта е творчество, съзидание? Защо не е разрушител? Можем да си направим експеримент – да видим реакциите на друг човек. Ето как: избираме някой наш близък, за когото сме сигурни, че няма да му навредим с тези игри. И го поставяме в два вида ситуации – едната е такава, че той да се чувства обичан от нас, другата – обратното. Съответно, нашето „опитно зайче“ ще реагира адекватно – съмнение няма. И ще видим, че когато се чувства обичан, той се държи като обичан.  Всеки се сеща за продължението... Само ще вметна, че обичаният човек е щастлив, великодушен и готов да направи неща, които мразеният или пренебрегваният никога няма да направи. Добри неща! Висши неща. Полезни за много хора неща... Обичаният човек има в себе си една „незнайна сила“, която му дава възможност да прави, буквално, чудеса! Мразеният или пренебрегваният не притежава тази „сила“ – и дори съвсем тривиални неща могат да му се струват невъзможни. Мразеният човек все едно има окови! Обичаният – криле!


Няма какво да медитираме повече! Любовта е висше творчество – и точка! :)


...

Автор: Соня Петрова  - Аеиа

 ,,,