ТЕСТ: КОЙ Е ТВОЯТ ПОДСЪЗНАТЕЛЕН ЗОДИАКАЛЕН АРХЕТИП?

Това е тест, с който, посредством избора на една от дванадесетте форми от горното изображение, нашето подсъзнание може да ни покаже към кой конкретен зодиакален архетип клоним в дадения момент или по принцип.


В този тест избира т.нар. подсъзнание, което често се представя образно като подводната част на един айсберг. Видимата му, надводна част е активното, действащото съзнание, а подсъзнанието човек не го осъзнава, но то има свои вътрешни връзки и пътища, свързващи го със съзнанието. Архетип, най-общо,  означава основен, първичен модел, форма, идея. Човешкото същество е една постоянна промяна. В живота му постоянно излизат наяве (в съзнанието) нови и нови архетипове, които оформят  и съществото, и неговия живот, а също и целите, към които човек се стреми и които постига. Най-често новият архетип, който се стреми да излезе в проявената реалност, не е осъзнат, стои в подсъзнанието и се опитва да излезе наяве, да се прояви. Това понякога е придружено от кризи и други тежки състояния, които преживява личността, и които тя не разпознава като опити за излизане наяве на някакъв нов архетип, а ги мисли за неразположения и слабост на психиката. Най-често съзнанието може да разпознае и "да пусне" в проявения свят новия архетип по време на сън и след като преосмисли и разбере сънувания сън, вече в будно състояние. В случая с този тест пак става нещо подобно, но без да се налага да се разчита езика на съня. Разбира се, както и с всяко друго нещо, така и с този тест не бива да се приема всичко за единствената реалност и възможност - той служи само за евентуална насока къде да гледаме и какво да търсим (ако имаме такава нужда).


След като проверим надолу в текста кой от архетиповете е избрало нашето подсъзнание (по номер), можем да прочетем и за архетипа, отговарящ на нашия рожден слънчев зодиакален знак. Това ще ни даде допълнителни насоки за цялостната ни ситуация.
Желая на Всички приятни и полезни мигове!

 

 

 

  1. Архетип на Овена


Аз съм


Това е първият знак, знакът, който открива зодиакалния кръг. Символиката  е ясна!


Овенът наистина иска да върви напред, преди всички, и да ги води след себе си.


Овенът – това е знакът „Аз съм“. Ако сте имали възможността да наблюдавате малко дете, което  все още е достатъчно малко, за да е успяло обществото да обуздае ентусиазма му, то вие сте видели истинското проявление на архетипа на Овена – възбуда, гордост, стремителност, най-висша увереност в себе си, огромно желание за нови открития и нетърпение в опознаването на околния свят. Подобно на Икар в мита, детето е готово да игнорира правилата, дадени му от баща му, да се завърже за крилете и да отлети толкова високо към Слънцето, колкото е възможно, без да изпитва при това чувство за опасност. Това дете не желае да го учат да лети.  То просто иска да лети. Овенът  жадува да тръгне и да действа.


За Овена най-важното мнение е неговото собствено. Най-важният опит – неговия личен. Не се страхува  от нищо, не слуша предупрежденията и не желае да ги чуе. (Също като Икар).

 

Овенът е много активен във външния живот и му е трудно да изразява чувствата си.  Вкъщи той често си почива от обществото, като оставя инициативата в ръцете на съпруга/съпругата.


Това е мъжки знак. Ето защо тук мъжете са си мъже, а жените от знака притежават някои мъжки качества. Овенът може да бъде много независим в отношенията си, може дори да гледа презрително на жените, защото, по негово мнение те са слаби, а Овенът презира слабостта. Ето защо Овенът рядко има приятели-жени (ако това са жени не-Овни).


Мъжете-Овни често бъркат жената с „жена зад волана“ и с „това не е работа за  твоя ум!“.


Жената-Овен съответства на архетипа на Атина Палада. Помните как се е родила тя, нали? Не стига, че излязла от мъжка глава, а освен това носела по рождение щит и копие. Това е жена-стратег, която може да командва и да се изразява нецензурно.


Много Овни могат да работят прекрасно с чукове, пили и други метални инструменти.


На тях им е необходимо движение, поради което за тях спортът е напълно естествено занимание. Те често до дълбока старост са в добра физическа форма.


Овенът е честен до грубост, открит и идеалистичен.

 

 

   

     2. Архетип на Лъва

Търсене на битие и цел

В архетипа на Лъва има постоянство – Слънцето винаги се появява през деня, носейки със себе си светлина и топлина. За разлика от Лунния, Слънчевият диск не се променя, остава постоянен.


Както Слънцето заема почетно място в живота ни, така и всеки Лъв се стреми напред, в търсене на своя трон във външния свят – стреми се да бъде в центъра на вниманието, да привлича последователи, да предизвиква възхишение, да сияе.


Хората, имащи Слънце в Лъв, или избрали този знак от теста, излъчват радост, присъща на разгара на лятото. Спомнете си атмосферата  в един голям хотел на брега на морето в разгара на летния сезон – и ще доловите есенцията на 5 дом – радост, веселие, игра, романтични отношения, спорт. По това време се установяват и особени отношения между родители и деца – всички се занимават с това, което им харесва и им носи удоволствие. Децата се къпят  в морето, майката лежи на плажа, таткото играе някаква игра. Тържество на индивидуализма – това е духът на 5 дом и на архетипа на Лъва.


Този тип родител се отличава силно от типа родител на Рака. Лъвът обича децата си като свое творение, като продължение на себе си, но не ги закриля, а, напротив,  тегли ги към своята орбита.


Архетипът на Лъва е свързан с любовното ухажване, но до семейни отношения е още далеко.


Лъвовете по принцип излъчват комфорт, увереност в себе  си, притежават силен магнетизъм и властност.


Случва се да срещнем и спящ Лъв, изгубен, който още не е намерил собствената си ценност. На него му предстои да намери своята лична значимост, ценност, любовта на сърцето си. Ако той не го направи сам, тогава ще бъде подтикнат да го направи от някоя житейска криза – в любовта или в творчеството.


Задачата на Лъва е да стане истински управник – не оперетен или само демонстративен. Това се изразява чрез вътрешната сила, вътрешното право да си в центъра, да си цар. И тогава той демонстрира наистина царски качества – смелост, щедрост към обкръжението, милост към падналия враг, преданост към идеалите.


Лъвовете често се сблъскват с това, че са лишени от поддръжката на баща. И, вероятно това е част от задачата им – да отгледат свой собствен авторитет, за да станат добри управници, а не сенки на бащите си.


Често можеш да срещнеш Лъва в ролята на лидер – укрепващ или завоюващ царството си. Царството може да е търговска територия, наследствена земя или място на сцената.


Често, подобно на Овена, Лъвът избира търсенето, придружено с борби с гигантски препятствия, пречещи на успеха му. Понякога тези препятствия са бащата, понякога – друг авторитет. Главното изпитание зе Лъва – това са неговите собствени емоции. Предателството от страна на близки приятели или на членове от семейството – това за него е най-тежкият удар, защото той самият е постоянен.


И така, Лъвът е този, който  установява своята индивидуалност. Слънчевият път включва активно осъзнато участие или прилагане на собствената воля и разбиране. Това е път за този, който не се страхува да следва своя собствен път, да прави грешки и да носи отговорността за това. За Лъва е по-трудно да види своята Сянка, отколкото това се отдава на другите – та Слънцето е точно над главата му! Въпреки това, и той трябва да приеме тъмните аспекти на личността си и да ги използва целесъобразно!

 

 

    3. Архетип на Стрелеца

Търсене на мъдростта


Този архетип се свързва с Духа, с разширеното разбиране, със стремежа към величие и способността да вдъхновяваш, „да запалваш“ другите. Върхът на този архетип – постигането на истината чрез морал и справедливост. Вдъхновението се осъществява чрез такива професии от 9 дом като: писателски и издателски труд, преподаване във висши училища, дълга на свещенослужителя или на адвоката.


В Стрелец присъства едно усещане за веселие, когато възниква чувството на радост от собственото израстване.


Стрелецът е праволинеен до грубост, макар да не наранява нарочно. Така се изразява неговата правдивост и искреност. Той се стреми да спазва обещанията си, но често не му се отдава, тъй като Стрелецът е зает с прекалено много проекти наведнъж и често не може да доведе нито един от тях до края му.


Забележително свойство на Стрелеца – това е умението да вижда в перспектива и едновременно да може да фокусира конкретната, далечна цел. По тази причина той се намира в опозиция и квадратура със знаците, управлявани от Меркурий – Дева и Близнаци. Те, съсредоточаващи се в детайлите и боящи се да не извършат фактическа грешка, често изпускат тази перспектива и не могат да се насладят на вдъхновението от процеса на действие (а не само от резултата от действието). Все пак, висшата мъдрост можеда бъде постигната от Стрелеца само в случай, че той се научи да се концентрира в детайлите в нужния момент (или във фактите).


Сред Стрелците се срещат и мъдри Хирони, и нетърпеливи Херакъли.  Херакъл поразил своя приятел и учител с отровна стрела, и безсмъртният Хирон, който можел да изцели всеки друг, не успял да излекува себе си. Много Стрелци  могат да бъдат проницателни съветници за другите. Но когато става въпрос за собствените им рани, които им е нанесъл околният свят, те се стремят да избягват проблема, колкото е възможно по-дълго време. И не е достатъчно да обвинят някого за своите страдания. Необходимо им е да се спуснат в задгробния свят на безсъзнателното, както направил това Хирон. И въпреки всичко, Стрелците са ориентирани основно към външния свят и се отвличат от своите рани, посредством приятни занимания – пътешествия, семинари, курсове, беседи, книги. Те искат да считат, че са способни да се самоизлекуват. Ако на Стрелеца му се отдаде да отдели себе си от своите проекции, то той ще може да върви през живота съзнателно и самостоятелно, държейки в ръцете си лъка и стрелите, с които да се бори със Злото.


Стрелецът търси истината в нейното най-висше проявление – в честността, искреността, целостта и справедливите разсъждения.


Още един ключов образ на Стрелеца – това е Юпитер, управителят на този знак. Юпитер (Зевс) е толкова грандиозен, че нито една планета няма екстаз в този знак. И хората, родени под този знак, носят неговите достойнства – но и недостатъци. Всеки Стрелец, както и Юпитер, се стреми да се движи напред към поставената цел с въодушевление и ентусиазъм. Някои Стрелци изразяват висшите прояви на този архетип – великодушие, величие, благодеяние, оптимизъм, общителност, духовност, сериозност, мъдрост, истина. Други – изразяват низшите нива на архетипа: високомерие, възгордяване, небрежност, разточителност, многословие, фанатичност, мързел, безкритичност, склонност към показност и авантюризъм.


Стрелецът притежава инстинкт за проявяване на истината, без значение зад каква красива лъжа е скрита тя. Притежавайки силно и емоционално (за разлика от менталното на Везните) чувство за справедливост, той пламенно желае да отличи правилното от неправилното, поради което често се сдобива с репутация на нарушител на спокойствието. Той защитава слабите и жертвите.


Стрелецът е най-свободолюбивият, несемеен знак. Далечните простори го привличат много по-силно от домашното огнище. Да изхвърли  напрежението си в спортната зала за него е много по-важно, отколкото да чуе, че трябва да ремонтира стария хладилник.

 

 

 

    4. Архетип на Телеца

 
Търсене на ценности и значимост


Символите на Телеца – бик, Венера и Буда


Телецът е инертен, чувствен, търпелив, много естествен. Той е плодороден, плодовид и сексуален. Той е привлекателен и притежава силен физически магнетизъм.  При това той не завоюва избраника/избраницата си, както това прави Овена – той просто ги привлича.


Телецът е женски знак, затова той дава на своя „носител“ чувственост, чувствителност, мекота, плавност. Телецът, за разлика от Овена, не може да изрази открито своята злоба. Той е склонен на натрупва агресията, опитвайки се „да даде да се разбре“ с намеци, че е надоволен, или просто да си мълчи. Когато чашата се препълни, Телецът изпада в бяс, и тогава околните изпадаш в шок: как стана това?!


Много Телци са задълбани във финансовата и емоционалната безопасност. Сред тях има и такива, които жертват несъзнателно в първата половина от живота си своите собствени творчески таланти, заради делата и рутините на другите хора – те сякаш принасят в жертва  своя Телец. По средата на живота си този вид Телци започват да изпитват едно смътно неудовлетворение и да си задават въпроса: за какво пожертвах аз своя творчески потенциал? При това Телецът притежава скрити художествени способности, но сам той рядко вярва в тях. За да постигне тази вяра, му е необходима много сериозна вътрешна работа.


На Телеца са присъщи постоянство и преданост. Той дълбоко и емоционално е привъзран към комфорта, надеждността и красотата. Ако това, към което Телецът е привъзан, започне ненадейно да се руши – това за него е истинска катастрофа. Понася го много болезнено. А животът, сякаш нарочно, подлага Телеца на всевъзможни сътресения. Като че ли, за да го накара да отсее накрая истинските ценности от лъжливите.


Телецът, както беше казано, може да изпадне в зависимост от комфорта. Той също може да изпадне и в зависимост от значими хора. Тук се намира и другото ключово  качество на Телеца – Собствеността. Той счита за собствено всичко, към което е привързан – в това число жената, децата. Има голям брой Телци, които са привързани само към своето семейство и своето богатство, има и такива, които, в търсене на истинските ценности, напълно осъзнато принасят в жертва своя комфорт и своите желания, посвещавайки себе си на хуманни цели.


Телецът напомня Буда, нали? Помните ли как Буда е станал Буда? Първоначално той бил принц Гаутама. Той бил единственият син на своя баща и съответно – единственият наследник на царството. Но мателиалните богатства не му стигнали – и той се отправил в търсене на духовни богатства. Намерил ги в размишленията, медитациите и съзерцанието – неща, много присъщи на Телеца.

 

 

 

 

      5. Архетип на Девата

 Търсене на значимото служене


Управител на Девата е Хермес (Меркурий). Тук той е в земната стихия, затова е по-силен, устойчив и последователен, отколкото е в Близнаци. От Девата той също така получава търпение и сила на концентрацията, перфекционизъм, детайлно внимание в техниката и процедурата, облягане на методологията, трудолюбие и смирение. За Девата е важно да уравновеси потребностите на тялото и на съзнанието, защото в дадени моменти тя ги разделя и пренебрегва едното, за сметка на другото. Например, ако учи, то тя се задълбава в ученето и забравя за физическите упражнения, а задълбана в някаква диета, забравя потребностите на разума си.


Здравето, служенето и търсенето на смисъл са архетипно свързани с Девата. Когато Девата чувства, че работата й е безполезна и безсмислена, че няма какво повече да научи и т.н. – то тя започва да боледува. Сякаш тялото казва: необходими са промени! Девите, които се отъждествяват с разума си, са безпокойни и сякаш – не заземени. Девите, практикуващи йога, успяват да включат и тялото си към развитието на съзнанието и духа – и се чувстват по-удовлетворени като цяло.


Рационалната част на Девата не бърза да се срещне със своята тъмна страна – с животинските инстинкти, изискващи трансформиране. Но, както знаем, несъзнателната страна носи в себи си и ценни ресурси. Магията на Девата се заключава в това, че тя е способна да направи съвършено произведение на изкуството от каквато и да е глина. Каквато и да е обикновена работа тя изпълнява с такава квалифицирана точност, че я превръща в най-висше изкуство. Но магията се крие в безсъзнателното – без да интегрира и своята тъмна страна, Девата ще си остане един обикновен специалист.


Също така, Девата не търпи умствения застой. На нея винаги й трябват нови факти, нови навици, нови трудности.


Девата е мното претенциозна. Тя никога няма да се остави на слепия късмет, а старателно ще избира лекар, психолог, наставник. При това тя винаги ще се съмнява: достатъчно добър ли е моят психолог?


Девата трудно ще напусне нископлатена работа, ако се чувства сигурна с нея. Тя се чувства в безопасност, когато има добре структурирана работа и предпочита да остане в един и същи офис, с един и същ началник, отколкото да търси по-престижна или стимулираща дейност.


За Девите са интересни данните, а хората могат да им се виждат трудни. Този архетип има тенденцията да цени тишината и уединението в рамките на рутината на работния ден, когато той има време да се събере на спокойствие с мислите си. Това укрепва неговото чувство за значимост и ефективност.


Девата, за разлика от Близнаците, предпочита да се съсредоточи в едни навик или техника във фиксиран момент от времето, довеждайки го до съвършенство. Девата получава удовлетворение от малките открития и усъвършенствания в своята работа. Това може да е нов подход, нова процедура, които ще й помогнат в бъдещата работа.


Тя реагира крайно отрицателно на скъсяването на сроковете и увеличаването на натоварването. Меркурий отговаря за нервната й система, т.е. при такива обрати Девата изпада в стрес. Нейната променливост й диктува да се приспособи, но всичко си има граници. Затова е добре Девата да се опира на своето чувство за граници – и да го ползва, с цел разширяване на последните. А също и за да се научи да казва: „Не! Аз това няма да го направя!“.


Полезните дейности са много по-важни за Девите, отколкото престижните и печелившите. Затова сред Девите има много социални работници, служители в хосписи, психолози. Девата е консервативна. И често изглежда доста по-млада от биологичните си години.


За Девата е изключително важно да е удовлетворена от своята работа – тогава у нея се появява интерес и към социалния живот.

 

 

 

   

     6. Архетип на Козирога

Търсене на дхарма

 

Козирогът може да бъде разпознат по израза „Аз съм длъжен“ и по силното усещане за подтик, че „няма никакво време!“. Архетипът на Козирога е свързан с непрекъсваемостта на семейния живот, включително спомените и семейните традиции, наследствата, задълженията, личните и колективните семеейни амбиции. Съперничеството е съществена част от този архетип, както и самоанализът и силната памет. При това амбициите на Козирога се реализират на материалното поприще. За него това е много важна мярка за успех.


Още един символ на Козирога е костенурката, която се движи бавно и има броня. Козирогът е търпелив, и убежденията му могат да станат закоравели и ригидни, ако той не съумява да реагира на постоянно менящите се обстоятелства. В такъв случай Козирогът става депресивен, приземен и непоносим старик. Ако той съхрани своята спонтанност, има всички шансове да стане мъдър старец. В това може да му помогнат собствените му деца и внуци, от които той може да научи много.

 

Управител на Козирога е Сатурн – представян като изискващ постижения старец. Затова и Козирогът изглежда по-стар от възрастта си и още в детството той е сериозен и отговорен. Израствайки, той работи упорито, но в дълбините на душата си чувства, че не заслужава наследството на Сатурн, студения баща, който го съди и ограничава.


В същото време той е склонен да привлича към себе си голямо количество препятствия, задръжки, изпитания. Неговият песимисъм все повече и повече нараства. В определени аспекти Сатурн и Юпитер са противоположни един на друг. Юпитер е щедър, радостен и спонтанен. Сатурт е строг, ограничаващ, съдещ. Сатурн е задълбан във формата, Юпитер – в съдържанието. Като че ли ранната християнска религия някога е попаднала под влиянието на Сатурн, поради догмите и аскетизма, с които е известна. Пък и във всяка карта положението на Юпител и Сатурн указва към коя философия е по-привързан човекът – към философията на радостта или към тази на дълга.


Жените-Козирози могат да видят своя дълг в майчинството, отдавайки му се изцяло и критикувайки тези жени, които предпочитат кариерата пред него. Все пак, като правило, тяхната взискателност към себе си значително превишава потребността от семейство. Такава жена чувства своята нереализираност в дълбината на душата си, и страда от това.

 

Козирогът поначало често е настроен на идеята, че животът е тежък и че в него има много ограничения; и като че ли животът се опитва да отговори на неговите очаквания. Жизнерадостният Стрелец, прочел само няколко от въпросите от конспекта, често ще вземе по-успешно изпита от Козирога, който е чел три месеца за него. От друга страна, нито едно намерение не може да бъде доведено до край, без умерена дисциплина (Сатурн). Затова е така важно за Козирога да намери равновесието между свободата и ограниченията.


От митологията знаем, че Сатурн е строгият баща на Юпитер и другите богове, който, за да запази властта си, изгълтал всичките си деца. И действително, Козирогът представлява архетипно целият спектър на властта – от авторитета до авторитаризма. Той е честолюбив, иска да се добере до върха и не е готов да дели властта си с други, нито пък своя авторитет. Той е строг баща, с когото не можеш да се майтапиш, но на когото можеш да се облегнеш. Той е готов да поеме върху себе си цялата отговорност, но и строго да изисква изпълнението на тези задачи, които  е пуснал надолу по „инстанциите“. И вие ще чувствате своя дълг пред него, защото той транслира собствената си неувереност, нуждаейки се от одобрението на своя баща.


Козирогът особено силно изпитва вътрешен конфликт между своята Самост и своето задължение към Бащата (или обществото/колектива).

 

 

 

     7. Архетип на Близнаците

Търсене на разнообразиеБлизнаците – това е израз на енергията на Въздуха в своято променливо качество, която, от своя страна, представлява наблюдението, анализа, рационалната класификация на данните и обективността. Следователно, нещата, свързани с горните, представляват най-подходящите сфери на дейност за хората, у които този архетип е силно изразен.


Близнаците са свързани с образа на бога на мисълта – Хермес (Меркурий). Хермес е в постоянно движение, изпълнявайки различни поръчки на Зевс и на другите богове – той е в течение на всички събития. Той прилича на дете, което не иска да порасва (още един образ – Питър Пан). Той е подвижен, изобретателен (на идеи), и иска да избегне скучната действителност възможно най-дълго време. Той гледа към бъдещето и не желае да свързва себе си с отговорностите и задълженията на настоящето. Той има силно развито въображение, чувство за хумор по отношение на себе си и живо интелектуално любопитство по отношение на живота. Този архетип е гъвкав и лесно се приспособява към промените.


Мисълта, съзнанието, което е представено от Въздуха и в частност, от архетипа на Близнаците, няма морал и е двойствено. Мисълта може да ни води както в отрицателно, така и в положително направление (Близнак със знак минус – това е Мефистофел, който шепне на Фауст). Представителите на този архетип могат да бъдат както блестящи мислители, така и банални мошеници и лъжци.


Най-важното достойнство на Близнака – това е обективността. В смисъл, че на неговите разсъждения не влияят чувствата (Вода) и идеите (Огън). Той може да има две мнения (двойствеността му е в природата), но те и двете са без предубеждения.


Той е щедър на услуги, обича да поддържа слухове. Той предава информация и съединява хората. Затова Близнаците често работят като посредници – в търговията (продавачи, администратори, секретари), в превозите (екскурзоводи, водачи, стюардеси), в обучението (учители, преподаватели, водещи курсове). Друга честа сфера на Близнака е журналистиката и рекламата. Много Близнаци са майстори в творчеството, умели в изкуствата и художествените занаяти. Не са способни моментално да започнат наведнъж няколко проекта, да управляват няколко дела наведнъж, но започват да нервничат, когато им се налага да приключат работа в определен срок.


Близнакът прекрасно ще разнесе информация – ще раздаде визитните картички или брошурите, и те ще стигнат до много хора. Но по същия начин ще разнесе и сплетни за вас. При това той доста ще  импровизира, измисляйки все нови и нови детайли и подробности.


Близнаците постоянно събират идеи и ги съхраняват в своята банка на паметта. Те могат да се отделят от мислите си, като не ги считат за част от себе си. Даже и когато се срещат със своята Сянка (безсъзнателните съдържания), то Тя за тях е просто един факт, който по никакъв начин не може да им донесе душевна болка или други проблеми.


Те усещат себе си, все едно, че в „тях живеят двама души“, и в това също се заключава тяхната двойственост. Те виждат едноврееменно и приликите, и разликите, и другите противоположности на нещата. Често се нуждаят от двойник, от човек, на когото ще говорят и говорят, ще говорят за всичко, така, все едно убеждават себе си в нещо. Съмнението и критичността също са техни характерни черти. Близнакът, също така, може да бъде неспокоен, суетящ се, приказлив.

 

 

 

 
 
      8.Архетип на Везните

Търсене на духовен приятел


 

Везните са много сложен за разбиране знак, и тази  сложност се илюстрира много добре от мита за раждането на управителката на Везните – Афродита. Нейният баща, Уран, бил низвергнат в Океана, в безсъзнателното или чувственото – още преди нейното раждане. Преди смъртта си той бил скопен от своя син Кронос, и Афродита се появила именно от гениталиите му. Така тя с раждането си още била свързана с удоволствието, с чувствеността и със силата на безсъзнателното. Но, родена в Океан, Афродита все пак решила да живее във Въздуха. Това символично се обяснява нейната свързаност с функциите на мисленето и с въздушната стихия. Защото изразените Везни – са най-абстрактните теоретици от средите на въздушните знаци, и сред тях има най-много учени. Те се радват на компанията на други мислители и в същото време ценят неконкурентната среда, от типа на университетската, където хората си сътрудничат и живеят в хармония.


Самите те са склонни към компромиси и се стремят да вземат такива решения, които няма да накърнят ничии интереси. Но да не засегнеш ничии интереси е почти невъзможно, поради което Везните често се колебаят „за“ или „против“ на своите умствени везни.


В началото на живота си и например, до неговата среда, Везните уверено правят избор в полза на „ние“, независимо че после започват да се замислят: дали не са изпуснали себе си от внимание? Отношенията, които те уреждат и поддържат, дали не ги правят някак зависими? Те започват да забелязват , че вземането на решение започва да им отнема все повече и повече време, и накрая започват да забелязват у себе си недостатъчни насточивост и увереност в самите себе си.


Везните могат безсъзнателно да включват различни страни на своята природа – в един момент те са чувствени и топли, в друг – студени и дистанцирани. Образът на Венера – това е образ на модел и кинозвезда, която очевидно е съвършена и сексуална, но в същото време е и недостъпна. Мъжете с изразен архетип на Везните търсят този идеал. Понякога го намират, но се разочароват, когато се приближат до нея. Понякога мъжете излагат своя идеал в изкуството – в художествена или поетична форма. (Пигмалион изразил своята мечта в статуя, и тя оживяла).

 

Везните се нуждаят от партньор, и, ако партньорът го няма, животът им се струва непълноценен (независимо от това какви са отношенията им към брака и другите взаимоотношения). Те се стремят към равновесие и да имат партньор – за тях това означавада притежават равновесие. Намирайки в партньора си несъвършени черти, те започват да страдат физически. Някои успяват да запазят отношенията си, поради своето миролюбие и нежелание за конфликти. Други започват да търсят странични връзки, но когато намерят и в любовника си несъвършенства, могат да се върнат отново при съпруга/съпругата.


Някои Везни могат да стигнат до развод, а някои от тях дори се женят повторно, макар и да не са успели да намерят друг идеал.


Везните притежават един вътрешен стандарт за справедливост още от детството и имат обичай да измерват постъпките на другите хора на своите вътрешни везни. Това може да се превърне за тях в едно истинско проклятие, понеже те реагират и на най-малката несправедливост – там, където другите дори не усещат нещо нередно. От друга страна, за тях сътрудничеството е още по-важно, затова те търпят несправедливостите в отношенията – изпълняват омразни работи или следват несправедливи препоръки.


При това, Везните, привличани към комфорта и ценящи своето право на отдих, не желаят да поемат върху си отговорност – например, да вземат твърдо решение. Те предпочитат да търсят  - идеалния партньор, идеалния бизнес и т.н.

 

 

 
 
      9.Архетип на Водолея

Търсене на Светия Граал 

Водолеят е знак от въздушната стихия и затова притежава ментален подход съм живота и вземане на решения още в началния стадий на жизнения път.


Този сложен за разбиране архетип се управлява от две принципно различни планети – Сатурн, с неговата привързаност към традициите и реда, и Уран – с неговата наелектризираща потребност да бъде свободен, индивидуален и да върви по своя си път. В живота се срещат два различни типа Водолеи  - очевидно, в първите Сатурн е силно поставен в картата, а при другите – Уран. Сатурнианците са по-традиционни и консервативни. Уранианците са по-прогресивни и неспокойни, лесно започват да скучаят, радват се на новите идеи и не се идентифицират с работата си до такава степен, че да не могат да се заемат с нещо ново.


Уран благоприятства откриването на новите идеи, концепции, приятели (в рамките на единомислието, а не на основата на сърдечната привързаност). Сатурн се нуждае от старите корени, приятели, собственост, ценности. И двете планети са свързани с науката; и двете са заинтересовани от работата за колектива – но чрез различни способи. Уран се стреми да расте тук и сега, в същото време Сатурн се стреми да защити традициите на миналото. Някои Водолеи изпитват тези вътрешни противоречия, опитвайки се да ги помирят, и се случва това, че те жертват една потребност в полза на друга.


Често Водолеите са твърди противници на брачните връзки, считайки ги за ограничаващи. Само в зряла възраст те могат да стигнат до идеята, че бракът, напротив, може да поддържа тяхната свобода – във вид на морална и материална подкрепа от брачния им партньор.


Да си спомним гръцкия мит за кастрацията на Уран от Кронос (Сатурн). Кронос отрязал гениталиите на баща си и ги хвърлил в морето. От тях впоследствие се ражда Афродита – най-прекрасната от всички богини. В тази легенда са отразени архетипно вътрешните психологически реалии на Водолея – ограничения, налагани от брачните вериги, правила, закони и традиции (скопяването от Сатурн), които той чувства в живота си. Неочаквано отхвърляне от страна на близките (приятели-единомишленици, роднини, колеги) и последващият след това акт на творение (ако водолеят успее да „провиди“ във фрустрацията на събитията новата възможност). Такъв е бил и жизненият път на К.Г.Юнг, който, бидейки любимият ученик на Фройд, въстанал против ограничените концепции на учителя си, преживял отхвърлянето от групата на приятелите-единомишленици и създал аналитичната теория, която впоследствие получила своето развитие в хуманитарната психология. Юнг има Уран на Асцендента си.

 

И все пак, често Водолеят предпочита да не чува зова на Уран и да продължава да спи или да се обръща в бягство, зарязвайки семейство, имущество, работа. Въпреки това, именно в такива моменти на непроявени възможности, се появява човек, който може да  стане проводник  към Светия Граал. Той не е задължително да стане част от живота на Водолея. Той може да изчезне внезапно, защото неговата задача е да донесе идея, съобщение. Дали ще се състои прозрението – това зависи от степента на осъзнаване на Водолея. „Прозрението“ включва готовност да рискуваш, да направиш нещо, което преди си мислел за немислимо, способност да се концентрираш върху  собствената си изобретателност и оригиналност. Може да се смени полето на действие или фокусът на внимание от външния свят към вътрешния. Ако Водолеят не отвърне на зова, този зов на Уран ще се превърне за него в поредица от катастрофи, с последващи разочарования от изпуснатите възможности.

 

 

   
 
 10. Архетип на Рака

Търсене на богинята-майка

 

Знакът на Рака – това е мъжкото и женското семейство. Архетипът на Рака – Космическата матка, в която семената  на творческите способности израстват в биологични, художествени, интуитивни таланти. Ракът е свързан с образа на Майката, на матката. Управител тук е Луната, която представлява чувствата и емоциите. Вероятно тук ние лелеем образа на идеалната майка – хранеща, съчувстваща, поддържаща, съдействаща за развитието на способностите и талантите на своето дете. И благодарение на този дълбок образ ние я сравняваме с реалната майка, която ни е отгледала, и изпитваме удовлетворение (но и безкрайна и незапълнена загуба, в случай на нейна смърт) или разочарование, ако реалната майка не храни, не поддържа, не състрадава.


Най-често у човека, имащ изразен архетип на Рака, се създава положителен образ на майката, чийто топъл дом е най-прекрасен от всички и който го привлича така, както Сирените привличали Одисей. У някои Раци, напротив, се създава образ на майката, подобен на този на Горгоната Медуза. Но във всички случаи – образът на майката е един от ключовите за този архетип.


За родителите-Раци емоциите и чувствата са по-силни от логиката. Те са готови безкрайно да опекунстват над своето дете, да се грижат за него, но също така и очакват връщане на вложената енергия във вид на привързаност, благодарност, въвлеченост в живота на детето си и възможност да влияят на живота му. Това същото важи и за отношенията им в брака. Жената-Рак търси надежден, консервативен баща за своите деца, Мъжът – образцова майка на своето потомство. Обичайно искат много деца.


Раците се гордеят със своя дом, на тях им харесват старинните вещи (по тази причина Раците често работят в сферата на антиквариата, на недвижимите имоти и обичат историята). Тяхното желание да закрилят може да се разпространи и над чуждите деца (възпитатели, психолози) и даже върху клиентите им, ако работят в сферата на бизнеса. В техния офис е така уютно, както е и в дома им, а клиентите и персоналът са заобиколени от грижа и внимание. Все пак, Ракът е предпазлив и не обича да повишава заплатите на служителите си, понеже съвсем искрено счита, че най-ценното за тях е неговото грижливо отношение.


Често в средата на живота си Раците осъзнават, че са загубили целия си творчески потенциал във възпитанието на децата си, и се оказват разочаровани, защото са пропилели собствените си таланти. Разочарованието постига дори и децата, защото те чувстват тежестта на очакванията от страна на родителите си. Децата искат да постъпват по своему, а родителите – както е възможно най-добре.


Други Раци, които са намерили в себе си сила да се развиват паралелно със семейството, действително откриват у себе си множество таланти: тънък вкус, богато въображение, прекрасни възприятия за цвят, звук, добър слух, пластика, силна памет. Те могат да преуспеят в каквото и да е художествено направление.


Негативни страни. Прекомерната чувствителност може да ги направи затворени, потайни, дори злобни. Често се забелязва немотивирана смяна на настроенията. Мъжете могат да потиснат своите „немъжки качества“ – впечатлителност, ранимост, и от това да станат безчувствени и презиращи тези, които си позволяват да изразяват тези чувства. Могат да се впият в децата си и да не им позволят да живеят своя собствен живот.

 

 

 11.Архетип на Скорпиона

Търсене на преображениеПреходът от есен към зима символично означава спускането в задгробния свят на Аид (Плутон).


Психолотически Скорпионът представлява кипящи отвътре страсти – той е кълбо от инстинктивни желания, емоционални привързаности и обвърващи щения. Тази буря от страсти се проявява в силни емоции, които човекът се опитва да скрие. Тези емоции – това са ревност, жажда за власт и контрол, отмъстителност, подозрителност, враждебност, ярост и душевна болка. Тези емоции възникват от това, че Скорпионът мечтае страстно да притежава този, когото обича, този и това, към което е привързан. Ако неговите най-силни желания не се реализират, това поражда силен протест. Много често този протест се превръща в груба манипулация.


Забелязано е, че често в живота си Скорпионите се сблъскват с предателството. Възможно е това да е отговор на хората (идеите) към неговото желание да му принадлежат безрезервно. За Скорпиона са важни тесните и дълбоки отношения с близките хора.


За Скорпиона е важно да се чувства силен човек, той не може да си позволи да прояви емоциите си открито, тъй като от негова гледна точка това би било проява на слабост. По-страшно нещо от това да прояви слабостта си – за него няма! Защото в дълбините на душата си той се чувства уязвим. Ако покаже слабостта си – не се знае, може някой да се възползва от нея.  Затова Скорпионът губи много енергия – за да удържа кълбото на своите страсти в дълбините на своята психика. Въпреки това, тези страсти често избиват навън с такава интензивност, че могат да изплашат обкръжението на Скорпиона не на шега! Той също се бои от собствените си страсти, не знаейки до къде могат да го докарат.


Обсесивните идеи на Скорпиона – това са неизпълними желания, в които той влага много душевна енергия. Скорпионът може да доведе всяка една ситуация до абсурд, когато окръжаващите започват да виждат неговата неадекватност. Все пак, в такива моменти на Скорпиона му е много тежко – той за пореден път се сблъсква със собствените си безсъзнателни импулси, които го държат здраво.


В действителност, енергията на Скорпиона може да стане преобразяваща, когато той върви по пътя на осъзнаването на своята Сянка. Това е невероятно труден и болезнен за него процес, но и единственият, чрез който той не само ще получи освобождение, но и ще придобие истинска мъдрост и разбиране и на най-тънките закони на живота. Именно по тази причина от тези хора излизат прекрасни психолози и лечители.


Но преди всичко Скорпионът трябва да изчисти своите авгиеви обори от остатъците от привързаностите към други хора, идеи, принципи или работа.


Ако идеята на индусите за реинкарнация  е вярна, то Скорпионите, избиращи сами своя път, са много смели души. Те имат много труден вътрешен и външен живот, свързан с безкрайна борба със самия себе си и с окръжаващите хора.


Този знак се намира в пряк контакт с безсъзнателното и с това се обяснява неговата огромна психическа енергия, пророческите му видения и сънища, а също така и невероятно силната му интуиция.


Когато срещнете невероятно сложно устроения Скорпион, знайте, че в душата му кипи битка с низшите страсти и страхове. И изходът от тази битка не е известен никому – дали този човек ще стане мъдрец и целител, или ще се превърне в жесток манипулатор, лъжец и провокатор.


Скорпионите притежават силен магнетизъм, в това чисто и сексуален.Те са много дълбоки хора и отлично виждат – съзнателно или не – мрежата на нещата.  За тях е много добре видима реалната позиция на нещата, колкото и хората да се опитват да я изобразят лъжливо с помощта на маски и подобни. Затова те често се интересуват от психология. Когато те започнат да се разбират със своите чувства, това им донася велико освобождение.

 

 

12. Архетип на Рибите

 Търсене на замъка на света

 

Архетипът на Рибите е свързан с образа на Дионис. Дионис бил роден от смъртна майка – Семела и от царя на боговете – Зевс. В детството му се наложило да сее крие от гнева на законната съпруга на Зевс, Хера. Бавачките го преоблекли като момиче, за да я излъжат. Хера внушила на майка му, че Зевс не се отнася достатъчно добре с нея, защото не се явява пред нея в истинския си облик. Семела, бременна в този момент с Дионис, изискала от Зевс да й се яви в своя истински вид, в цялото си сияйно величие. Зевс накрая склонил, явил й се така, както тя искала. Но Семела не могла да понесе Божествения Огън и изгоряла. Зевс спасил детето – зашил го в бедрото си – и по-късно се състояло неговото второ раждане.


В тази легенда е отразен архетипно образът на Рибите – страдание, жертвеност, силна потребност от сливане с другите хора, висока чувствителност и дори известна женственост (Рибите са женски знак).


Рибите действително чувстват своята връзка с всичко живо на земята – с хората, животните, дърветата. Образът на страдалеца извиква у тях силни чувства – в детството си те прибират вкъщи бездомни котки, а бидейки възрастни, съчувстват на бездомните, на сираците и на другите живи същества, оказали се на дъното на живота. Те са лесно манипулируеми – стига да ги накараш да почустват състрадание. При среща с чужди чувства, Рибите така бързо се потапят в тях, че престават да различават – чии чувства да овладеят по-напред – своите или чуждите.


Рибите могат да бъдат в пряка връзка с чуждата страдание, но, не притежавайки силата да се абстрахират обективно от него, те измъчват и себе  си. По тази причина у тях има още една важна безсъзнателна потребност – за отдих, покой, уединение. Рибата „отплува“ в този момент, когато е препълнена или не иска да си има работа с прозата на живота – с порядките, дисциплината, ограниченията.


За Рибата е много трудно да понася всякакви ограничения – още един образ, с който тя е свързана, е образът на океана – безбрежния и безграничния океан. По тази причина на нея й е трудно да сложи граници между хората – на нея й е трудно да откаже (защото това ще донесе болка за друг човек), а също така й е трудно и да приеме отказ (започва да я боли нея самата).

 

Рибите имат пряк достъп до безсъзнателното, откъдето те черпят образи, чувства, фантазии, музика. Това е един от най-творческите архетипове – при това творчеството на Рибите е емоционално наситено.


Нептун, управителят на архетипа на Рибите, е свързан с образа на жертвата. Изразен архетип на Рибите в хороскопа намеква за това, че човекът е настроен към жертвеносттта – принася например себе си в жертва на семейството. Безсъзнателно, жертвата очаква награда в спасението. Понякога светът й го дава, понякога – не. Съпругът може да се погрижи за Рибата, или тя подсъзнателно ще чака това от детето си, пречейки на неговото развитие и отделяне, посредством формиране у него на чувство за вина. И тогава моделът Жертва-Спасител може да премине в наследство за следващото поколение.


Както на всеки воден знак, така и на Рибите им е необходимо да осъзнаят своите подсъзнателни мотиви, и тогава те ще могат, отказвайки се от своята позиция на жертва, да внесат в живота своето творчество и осъзнато състрадание.

...

 


автор: Соня Петрова – Аеиапубликувано на: 28 октомври 2014 г.

 
...ДРУГИ ТЕСТОВЕ И ОРАКУЛИ:
ТЕСТ: КАКВА ВЕЩИЦА СТЕ?
ТЕСТ: ОТКРИЙ СВОЯТА ТЪМНА СТРАНА
ТАРО-ТЕСТ: КАКВО МИ ПРЕДСТОИ В БЛИЗКИТЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА?

ОРАКУЛ ЗА 2017 ГОДИНА...