ЩЪРКЕЛ – СИМВОЛ НА ЗДРАВЕТО, ВЪЗРАЖДАНЕТО И КЪСМЕТА


Щъркелът е божествена птица, символ на здраве и дълголетие.

Занесете в дома на немощен и хронично болен човек фигурка или изображение на тези изящни птици и сами ще се убедите в тяхното скорошно и благотворно влияние. Според египетските вярвания, викът на тази божествена птица  е одухотворил всичко, създадено от бога на Слънцето. Затова е популярен символ на раждането на новия живот, ново дело, залог за успех в ново начинание. Емблема на особена страстна любов и на любовта към децата. Символ е на родината, любовта към родната земя и родния дом.

 

Макар и Библията да определя всички птици с дълги крака като „нечисти”, в повечето случаи щъркелът се разглежда като щастлив символ, основно поради това, че унищожава змиите. В този контекст той е свързан с Христос и апостолите му  като унищожители на сатанинските създания. Неговото периодично завръщане всяка пролет в северните страни, позволява той да бъде разглеждан като олицетворение на празника на възраждането. Антична легенда разказва за щъркел, който хранил своя стар баща, което го е направило символ на любовта на децата към родителите. На щъркела се приписва и дълъг живот, поради което той е станал символ и на дълголетието. Неговата спокойна, замислена поза на един крак е изпълнена с достойнство, което го е превърнало в пример за медитация и съзерцателност.

 

Старонемската дума за щъркел - «Adebar» - е производна на остарелия глагол «bern, bero» (нося, донасям) и от съществителното «od» (владение или дихание). Поради това се е смятало, че щъркелът е този, който носи дарове или владения или птица, която донася живот, деца. От гледна точка на психоанализата клюнът на щъркела се разглежда като фалически символ.

 

В народните вярвания и суеверия щъркелът присъства неизменно. Най-известните се отнасят до състоянието на първия щъркел, който видиш през годината и до това какво ще ти се случи, ако навредиш на щъркел. За първото – за да ти е щастлива годината, първият видян щъркел трябва да лети. Второто – ако навредиш на тази птица – чакат те големи нещастия.

 

В азиатските култури щъркелите биват разглеждани като символ на добрия късмет. Това е свързано с идеята, че щъркелът се гмурка под водата и от там измъква вкусни неща. От тук идва и символиката на рибарството - което всъщност значи да отидеш на лов за напредък, като търсиш и намираш  невидими, "подводни" ресурси. Търсейки под повърхността на водата, ти всъщност ставаш откривател на скрити съкровища. Поради тази причина и щъркелите биват смятани за големи късметлии и за птици, носещи късмет - защото могат да извадят хубави и ценни неща от подводните, недостъпни дълбини.

 

В християнството щъркелът е символ на чистотата и очистването. Тъй като яде змии, а в тази религия те са свързани с дявола и нечистите сили - щъркелът възвръща чистотата на света, очиства го от злото и греха.

 

 

 

Ето няколко възможни послания, които ни предлагат Щъркелите:

 

- дошло е време за обновление или възраждане в живота ни;

 

- можем  да очакваме някакво ново пристигане - на късмет, на човек, на случка;

 

- дошло е време да укрепим или подобрим дома си, или да заздравим семейството, или приятелския си кръг;

 

- да се огледаме за нови открития, цели или за нови планове за изпълнение - те са наоколо, само трябва да ги видим;

 

- да обърнем внимание на своите най-близки възрастни хора, на своите предци;

 

- чувстваме как "късметът" витае около нас? да действаме тогава, да тръгваме на лов за нови възможности!

 

...

 


Днес успях да снимам най-сетне черен щъркел – от години не успявам – и основно по тази причина пиша настоящата статия. Щъркелите на снимките в публикацията.

 

Черният щъркел, по подобие на бялата лястовица, е символ на нещо рядко и изключително. Той носи същия символизъм като белия, но многократно увеличен и донякъде – по-мистичен или по-неуловим за обикновените сетива. Ако видите черен щъркел, потърсете в своя „аз“, в своята личност тези места, които винаги пропускате. Изследвайте ги, гмурнете се в тях, както щъркелът се гмурка под черните води! Там чакат съкровищата на Душата… Чакат вас!

 

 

Автор: Соня Петрова - Аеиа

...


публикувано на: 06 юни 2015 година

 

 
...