ЗА ЛОШИЯ ГУРУ
Ще нахвърля няколко идейки по този „феномен“.Става дума за т.нар. в Тантра „Път на Лявата ръка“, и не само за него, и не само за Тантра. Това, общо взето, съвсем схематично и без претенции за изчерпателност, може да се обясни с няколко думи така:

Има два пътя за духовно развитие.


Този на Дясната ръка е когато не се доближаваш до хубавините на света, прочистваш се напълно, доколкото това е възможно на физически план, и постигаш просветление. Този път е по-лесен и по-достъпен за всеки, който иска да върви по пътя на Духа.


Пътят на Лявата ръка е когато следваш духовното, ползвайки за целта хубавините на този свят. Макар отстрани този  път да изглежда много по-лесен от „десния“, всъщност е много, много по-труден. Най-малкото, защото по него опасността да станеш роб на грубата материя е много голяма. Не всеки би могъл да следва този път. Далеч не всеки!


Има духовни учители, които са по пътя на лявата ръка, но обучават повечето от учениците си само в пътя на дясната.


Има и такива, които нарочно се представят пред света като  лоши, изверги дори, или даже служители на „тъмните сили“. Това са водачи, които действат и обучават хора само в пътя на лявата ръка. Тази тяхна роля за пред света е тест. Тест към учениците. Защото, повечето хора биват отблъснати от този вид гурута. Те вземат за ученици само онези хора, които, въпреки имиджа на опасен изверг, са ги харесали и продължават да ги харесват. По този начин гуру от пътя на лявата ръка е сигурен, че ученикът няма да се поддаде на съблазните на света и че е подходящ за този път.


Защото - тук леко намигване - каква по-голяма съблазън от това да осъдиш някого, без фактически да знаеш нищо за него, освен "имиджа" му? Освен своето лично възприятие за него? Освен  това, което са казали другите?

...


Автор: Соня Петрова - Аеиа