ВНИМАНИЕТО - ГАРАНЦИЯ ЗА УСПЕХВнимаващите хора по принцип знаят и осъзнават, че в света не съществува такова нещо: „гаранция”, но все пак вниманието е това състояние, ако може да се нарече...

така, което вероятно е най-полезно, ако искаме да бъдем ТУК и СЕГА и да живеем пълноценно самия живот.

 

Преди да цитирам Шивананда, който прекрасно е описал и обяснил „що е внимание и до какво води то”, ще нахвърля няколко допълнителни наблюдения от ежедневния живот.

 

Липсата на внимание губи време!

 

Най-фрапиращ пример е този с учениците, които не внимават в час. Тези деца губят половината от деня си, без да са запомнили и научили нищо, просто защото не слушат внимателно учителя. По тази причина, ако искат да са на ниво, после се налага да учат самостоятелно – това, образно, им отнема и другата половина от деня. И то само защото са пропилели първата половина, заради липсата на внимание.

 

Липсата на внимание те прави сляп за възможностите!

 

Което директно означава, че невнимаващият човек често губи така наречения си „късмет”, само защото не е внимавал и не го е видял. Няма такова нещо „човек без късмет”. Има „човек без внимание”. Когато си невротизиран, се получава един порочен кръг. Бидейки центриран в себе си и своите страдания, ти не забелязваш околния свят - той сякаш прелита около теб, обвит в мъгла. Разбира се, на определени равнища всичко е Едно, човекът и околната среда също са Едно, но, ако приемем тази схема, би могло да се каже, че в такъв случай невротизираният човек се центрира в една несъществуваща част от себе си – губейки от поглед всичко останало. И състоянието му на невроза продължава практически вечно – защото няма какво да го извади от там. Това неприятно състояние може да се обрисува така – човек, попаднал в река, чието течение го носи. Той забелязва само реката, центриран е в нея, и няма внимание за другите неща, не забелязва, че реката има брегове, към които той може да се насочи без проблем. Той вижда само реката и тя го носи вечно.

 

Ето и какво казва Шивананда:

 

„Ако имате силно развито внимание, всяко нещо,което попадне в ума ви, ще остави дълбок отпечатък. Само човек с внимание може да развие волята си.

Комбинацията от внимание, старание и интерес прави чудеса. В това няма съмнение. Човек със средна интелигентност и силно развито внимание може да свърши повече работа от интелектуалец със слабо внимание. Всички провали се дължат предимно на липса на внимание. Ако се съсредоточите върху едно единствено нещо, ще постигнете задълбочено познание по предмета в различните му аспекти.

 

Обикновеният, необучен светски човек най-често насочва вниманието си към няколко неща наведнъж.

 

Той пропуска много неща едновременно през вратите на умствената си фабрика. Поради тази причина обикновеният човек има замъглен или объркан ум.

 

Той няма ясна мисъл. Той не може да извършва процеси на анализ и синтез. Той е смутен. Не е в състояние да изрази ясно идеите си. А дисциплинираният човек може да се съсредоточи върху един-единствен предмет толкова дълго, колкото поиска. Той извлича пълна и подробна информация за предмета и след това се залавя с друг. Вниманието е важно умение за един йогин.”

 

В заключение, като че ли нашата цивилизация и в частност – общество – имат за цел постоянно да разсейват вниманието на човека. Информация от всякакво естество неспирно бомбардира „органа на вниманието” и човек в даден момент дори може да не знае „кой е” и „къде е”. Обяснимо е защо е така – волята, т.е. нещото, което прави човека действен съ-творец, по този начин е напълно потисната. Разбира  се, това ние сме си го направили. Ние обаче можем и да обърнем „модела”. Без проблем. Само с малко повече концентрация.

 

 

Автор: Соня Петрова - Аеиа

...

публикувано на: 18 юли 2014 г.

 
Йога ОНЛАЙН - ЙОГА ВКЪЩИ ИЛИ В ОФИСА (клик)

...