ПАНДЕМИЯ В ЕРАТА НА ИНФОРМАЦИЯТА


ПАНДЕМИЯ В ЕРАТА НА ИНФОРМАЦИЯТА

 

 

„Ние разполагаме с оръжия, които са в състояние да унищожат цели континенти, да опустошат цялата планета. Но да съживим мъртвия Дъждовен Червей – това не е по силите ни.“

Цитирам по спомен, т.е. неточно, много любимия ми от детството автор – Бернхард Гжимек. Имах всичките му излезли у нас книги и за мен той беше един от моите Идоли.

Не е по силите ни – както се вижда от сегашната пандемична ситуация – и да се справим с едно „полу-същество“ – така наречения КоронаВирус, който иначе умира от сапун или дезинфектант на спиртна основа. Въпреки огромният военен арсенал и невъобразимите ядрени ракети, намиращи се на нашата Прекрасна Планета – ние не можем да се справим с този Вирус… Въоръжението – което е необозримо по-скъпо като пари от цялото „здравно оборудване“ на планетата – не може да ни помогне по никакъв начин…

Защо го пиша това? Защото напълно съзнавам, че НЕВИДИМОТО с просто око е нещо, в което Човекът трудно може да повярва. Опасният Вирус е като Радиацията – не се вижда, не може да се пипне, да се усети. 

От Библейски времена ПРАСЕТО е обявено за нечисто същество –по тази причина юдеистите и мюсюлманите не ядат свинско. А Прасето е обявено за нечисто от тогавашните Водачи на хората, които са били с по-висок интелект от този на Населението и са ЗНАЕЛИ, че Хората, които са ядяли  свинско, често са умирали. Тъй като това свинско е било заразено с трихинели. В наше време – всички знаят „що е Трихинелоза“ и се пазят от нея. В онова далечно минало – дори Водачите НЕ СА знаели, че съществуват микроорганизми, някои от които силно патогенни, но са имало достатъчно акъл, та да направят логически извод от наблюдаваните множество смъртни случаи. Водачите по онова време – са знаели много добре, че, ако кажат на Народа, че има „нещо опасно“ в Свинското – това няма да спре никой и хората ще продължават да си ядат свинско, и да си умират по живо, по здраво. Затова са измислили, че „Бог“ е определил Свинята като нечисто същество и че Той е забранил употребата ѝ – под страх от смъртно наказание свише…

Съвременното Население – е много по-различно от населението от Библейските времена… Много по-информирано, образовано и интелигентно… Дали? Защото Мнозина продължават да НЕ вярват в Новия Вирус – и в главите им бушуват всякакви Демони, нашепващи им, че „някой иска да ги преметне“, да „вземе властта“, да наложи диктаторски режим, и какво ли още не. Да, нормално е за всеки един разглезен човек, живял цял живот в Демократично Общество, да се плаши от такива неща. И аз самата се изплаших – не на шега. Но дали тези страхове са рационални? Има ли изобщо такова нещо – „рационален страх“?Ето и информация за Бернхард Гжимек, с чиято мисъл започнах статията:

"Бернхард Гжимек  (на немски: Bernhard Klemens Maria Grzimek) е германски ветеринарен лекар, зоолог, писател анималист, телевизионен водещ и филмов продуцент.

През 1960-те и 1970-те години е най-известният западногермански зоолог поради водещата му роля в множество телевизионни предавания в провинция Хесен. Гжимек е бил ветеринарен лекар, етолог (изследовател на поведението на животните), дългогодишен директор на Франкфуртската зоологическа градина, създател на популярни филми за животни, автор и издател на книги за животни, както и на енциклопедия, носеща неговото име. За документалния филм „Серенгети не бива да загине“ получава през 1960 г. наградата „Оскар“, с което става първия германец след Втората световна война, удостоен с това отличие.

 

Роден е на 24 април 1909 в Найсе, Горна Силезия (днес Ниса, Полша), в семейството на Пол Франц Константин Гжимек, нотариус, и Маргарет Марго. От 1928 г. следва ветеринарна медицина първо в Лайпциг, а по-късно и в Берлин. През 1930 г. се жени за Хилдегард Прюфер, която му ражда трима сина. Три години по-късно, през 1933 г., получава докторска степен.

По време на Втората световна война е ветеринарен лекар във Вермахта и е работи за Reichsernährungsministerium (Министерство на храните на Третия Райх) в Берлин. В началото на 1945 г. Гестапо нахлува в берлинския му апартамент, защото многократно е доставял храна на скрити евреи. Тогава Гжимек бяга от Берлин във Франкфурт, който е окупиран от американската армия. През април 1945 г. той е назначен за началник на полицията във Франкфурт от американските власти, но той отказва работата.

В края на 1947 г. Гжимек е обвинен от американското военно правителство, че е член на НСДАП. Отстранен е от длъжност от Франкфуртския зоопарк, където работи, глобен е и изпратен за денацификация. На 23 март 1948 г. е установено, че той е невинен и е освободен. След това той е възстановен в зоопарка от американското правителство, но неговата репутация е разрушена. Директорът на зоопарка в Мюнхен Хайнц Хек води лична кампания срещу него. През 1949 г. Гжимек е оправдан по всяко нарушение .“

 

Източник на цитата: Бернхард Гжимек

 

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 09 април 2020 г.


......