НЕУМОЛИМАТА МАТРИЦА, ПРЕД КОЯТО МИЛИОНИ ЖЕНИ ТРЯБВА ДА СЕ ОПРАВДАВАТИ да се чувстват непълноценни, нещастни, необичани, „втора категория“.

 

 

Тук почти няма да говорим за любов, а ще наблегнем най-вече на външния изглед на хората, на външната форма и красота – нещата, които винаги привличат другите от пръв поглед. Останалото, „всичко останало“, ако използваме израза на Дъглас Адамс от „Живота, Вселената и всичко останало“, идва после, след първия поглед, след първото, което те е привлякло – външния вид.

 

Колкото и да сме убедени, че „красивото е невидимо за очите“, нашата култура и начин на живот говорят друго – в световен мащаб се харчи и печели много повече за и от създаване и поддържане на външна красота, отколкото за развитие на „вътрешната“. Никой няма да приеме насериозно, ако някой го убеждава, че няма нужда да ходи (и да си дава там парите, т.е. енергията и времето) на фризьор, на фитнес, на козметик, на пластичен хирург, а вместо това – да развива ума и интелекта си, да учи и чете, да медитира, да се моли, да тренира сам тялото си, да помага на другите и че тези последните неща ще развият „вътрешната му красота“, която ще го направи много по-привлекателен, до степен да няма нужда нито от ходене на фитнес (с неизменното плащане за това), от ходене на фризьор, на маникюр, на козметични процедури, на модист, на „мол“ или „бутик“ и на какво ли още не. Индустрията за поддържане на външната красота е неизбродна! Може би прави годишно по-голям оборот от цялото държавно и частно здравеопазване и образование. Тук няма да привеждаме статистики, тъй като публикацията е с друга цел, затова пишем „може би“. Който има желание или го интересува – винаги може да провери.

 

Няма да се разпростираме и  върху това – защо се получава така, че мнозинството дава с удоволствие пари, понякога много пари, за външна красота, а за здраве и образование не иска да дава, предпочита да чака от държавата. Да, Конституцията може да твърди, че здравето и образованието са рождено право на всеки гражданин – но това изобщо не означава, че гражданинът е длъжен да цени и да плаща повече за външната си красота. Ама май точно това значи – приемайки нещо за свое право, човек има склонността да го пренебрегва и изобщо да не го цени. Част от „цененето“ е да искаш да си даваш с желание парите за нещото, което цениш. И не само парите – а и времето (впрочем парите също са и време, тъй като тяхното изкарване отнема време).Woman

 

Попаднах на публикация, представяща жена, гушнала бебе. Жената – професионален световен модел. Публикацията – твърдяща, че този модел има две малки деца и същевременно изглежда перфектно, и насаждаща в зрителя/читателя убеждение, че, видите ли, горките перфектно изглеждащи майки на малки деца – обвиняват ги, че мислят само за себе си и своята красота, и не се грижат за децата и семейството си. Разбира се, това бе породило огромна дискусия. Мнозина се изказваха отрицателно и за модела, и изобщо за съдържанието на тази публикация. Разбира се, че ще се изказват! Все повече и повече хора отказват да влизат в МАТРИЦАТА НА КРАСОТАТА, наложена от медиите. Няма нищо лошо и в „индустрията на красотата“ – от нея се препитават огромен брой хора. Няма нищо лошо и в естетическия стремеж на човека към „идеала“. Но много е важно какъв и откъде е наложен този „идеал“ и дали изобщо е „идеал“, дали той работи в полза на Жената, или я съсипва като жена и я прави непълноценна в нейните лични представи.

 

Медиите отдавна са наложили „стандарти за красота“. Те не плащат на обикновено изглеждащи модели. И, може би, никой не би плащал на медия, която му показва само „обикновени хора от живота“. Но тези стандарти са си чисто и просто една неумолима МАТРИЦА. Ако дадена жена или майка не се вписва в тази матрица – много е възможно тази жена да добие чувство за вина. Ако има силна воля и желание да стане като модела от матрицата – тази жена може да започне да се стреми да влезе в матрицата, да пасне в нея, да полага много усилия, да отделя много време, средства и енергия за  „заветната си цел“. И – наистина да влезе в този КАЛЪП. Но има и друг вариант – жената да няма толкова време и средства, и да не може да си позволи режим, който да я направи като модела от матрицата. Тогава тази жена може да изживее целия си живот, чувствайки се грозновата, посредствена, обикновена, „дебела“, слаба, „скелет“ и изобщо - непривлекателна. Това неминуемо ще се отрази отрицателно на всички хора, които са около нея – и най-вече на тези хора, за които тя се грижи и които обича – любимия човек и децата ѝ.

 

Тук се получава един страховит парадокс. За да бъдеш красива като топ-модел, ти трябват много средства, време и лична енергия в грижата и поддръжката на себе си. Ако от това „себе си“ не изкарваш средства, т.е. ако не ти плащат като на модел – тези вложени време и средства си остават само за теб. Поради заетостта със себе си и собственото тяло, прическа, маникюр и какво ли още не - ти не можеш да обръщаш много внимание на любимите си хора – и съответно: не можеш и ти самата да бъдеш обичана, няма да имаш време и за това. Ще те обичат и ще ти се възхищават огромен брой непознати – но ти няма да си обичана жена. Няма да имаш връзката с най-близките си. Всяко нещо, което не се тренира – закърнява, атрофира. Атрофира и любовта към любимия и към децата, както и тяхната към тебе - ако спреш да я практикуваш. Ха! А казват, че всъщност най-красива е обичаната жена. Това е първата част на парадокса. Втората е свързана със страдащите от МАТРИЦАТА жени, които по една или друга причина не могат да станат като топ-модел. Те, дори да имат любим човек и любими деца, които ги обичат – в един момент ще убият тази обич, - със своята натоварена и страдаща психика, оформена от личната им неудовлетвореност.  И пак ще бъдат необичани жени – също като предните, които са в „топ-форма“.

 

Впрочем, интересно е, че много от жените (не всички!), които са сляпо подчинени на медийната МАТРИЦА и съумяват лесно да се поддържат в добра форма – нямат никаква милост към тези свои посестрими, които не могат да са като тях и често от устата им може да се чуе заклеймяващото „оправдание!“. Според тях жена, която не приема МАТРИЦАТА и говори против нея – видите ли, се оправдавала. Пред кого се оправдава? Пред вашия“закон“? Пред вашата МАТРИЦА, която дори не сте си измислили самите вие? А само ви е подчинила?

 

Да, има немалко жени, които по природна даденост могат да се поддържат в добра външна форма (съвпадаща с наложената МАТРИЦА) с влагане на малко усилия и време – това е прекрасно и те са късметлийки. Някои от  тях го осъзнават и не заклеймяват различните от тях посестрими. Но повечето жени имат своя индивидуална форма – която НЕ съвпада с медийната матрица. Тази „индивидуална форма“ също трудно се постига понякога – това е формата, която създава за себе си самата жена. Формата, в която Тя се чувства пълноценна, обичана и обичаща. Нейната Форма – уникална, неповторима и прекрасна. Много жени са го усетили това и отказват да страдат, понеже не влизат в медийната матрица, отказват „да се оправдават“ и смело търсят Пътя към Своето най-истинско Аз.

 

Все пак, нивото на Съзнание расте с бясна скорост. Все повече и повече жени усещат себе си като Жени с главно „ж“, свободни, неробуващи на медии и наложени от тях МАТРИЦИ. Все повече и повече Жени стават творци на собствената си личност – уникална, оригинална, обичана, обичаща прекрасна и, най-вече - извън матрицата.

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 10 юли 2017 г.

...

...