ЗОНАТА НА КОМФОРТ – МЯРКА ЗА ЛИЧНА ГОЛЕМИНА?


Много е изписано за т.нар. зона на комфорт, т.е. границите, в които се чувстваш добре и не ти трябва да предприемаш нищо, за да промениш състоянието си.

Или описано с други думи, една от вариациите – иска ти се да направиш нещо, но същевременно си казваш: За какво ли ми е това? Като и така си ми е добре? Защо да се напъвам и да си губя спокойствието? ... Примери за понятието „зона на комфорт“ могат да се дават до безкрай.

 

Често в живота, обаче, се появяват ситуации, които те карат принудително да излезеш от зоната си на комфорт. Ситуации, при които няма мърдане – или излизаш, или губиш цялата си зона на комфорт. Тези ситуации са ценни, от гледна точка на личностното развитие, но най-ценното излизане от зоната на комфорт е тогава, когато човек не е принуден да го направи, обаче  въпреки това се решава да мине оттатък границата... За да разбере, че неговата зона на комфорт всъщност е много по-голяма, отколкото си е мислел преди това.

 

Което веднага идва да покаже, че граници за човека (или за съзнанието) вероятно няма. Ти си това, което правиш. Не ти си този, който го прави, а просто само СИ. Зоната на комфорт е там, където ТИ СИ. Не става дума за рутина, за автоматика или за досадни, но необходими действия, а за БЪДЕНЕ. За това – ти и това, което правиш, да станете ЕДНО.

 

Излизайки съзнателно от зоната си на комфорт, от зоната на своите възможности, ти просто виждаш и разбираш, че зоната ти на комфорт, че възможностите ти – са много по-големи, отколкото си си представял преди излизането. В крайна сметка: разбираш, че и ти самият си много по-голям, отколкото си си въобразявал.

 

Много показателен пример за това „що е зона на комфорт“ и как съзнанието расте, според „зоната“, е управлението на кола. Първоначално човек не чувства големината на колата като своя големина  – и изобщо, сядайки зад волана, не можещият да шофира човек се чувства изцяло извън своята зона на комфорт. Скованост, страх, усещане за невъзможност – всички тия мисли могат да му минават през главата. Но в един момент големината на колата, дори тя да е ТИР – става същата като големината на самия човек. Съзнанието му се е разширило, той самият – също. И вече зад волана е негова зона на комфорт.

 

Което, в заключение, довежда до мисълта, че за разширяване на съзнанието (а и за постигане на успех) една от добре работещите формули е следната: излизането от зоната комфорт да е просто обичайният ти модел на поведение.

 

...

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 18 април 2016 г....