Yoga_Online

ЗА БЕБЕТА И МАЛКИ ДЕЦА: СЛОВОТО – МОЩЕН СЪЗДАТЕЛ НА ВРЪЗКИ В МОЗЪКА

Казват, че на бебетата трябва постоянно да им се говори, като на големи хора.

Това не е случайно – те разбират, дори новородените. Не е важно какво точно разбират, нито как, защото това се отнася и за израсналия индивид – и при него „разбирането“ е относително и на всички е ясно, че далеч не всички разбират нещата по един и същи начин.

 

До 2 или 3-годишна възраст се счита, че човек запечатва, че се получава т.нар. в науката „импринтинг“- запечатването, което създава различни матрици на възприятието, а от там – и на света. Ако приемем езика или словото като един от най-важните агенти за построяване на света – то близко до ума е, че колкото повече възможности за строеж са дадени на бебето и детето, то ще може да си построи свят на повече възможности и варианти.

 

Ако приемем условно мозъка на новороденото като един орган, в който има безброй центрове, отговарящи за различни аспекти и страни на битието, но несвързани помежду си – то езикът е този фактор, този ДАР, който проправя пътища и пътеки между тези центрове. Колкото повече пътища – толкова повече възможности за цялостно и пълноценно възприятие и приложение на всичко, което  ни предлага Вселената. И, разбира се, тук не става дума само за възприятие – това е просто една дума. Ти не възприемаш готови неща – ти претворяваш хаоса от безброй сигнали в определено изявени реалности. За да сътвориш тези реалности, ти трябват безброй връзки между различните активни центрове. Тръгва се от най-належащото, от това, което ти определя съвсем непосредственото битие – например, да знаеш, че като пипнеш огън, ще се изгориш. После, обаче, тези пътища се разклоняват и разширяват. В един момент ти ще знаеш, че като пипнеш жив въглен с ръка, ще се изгориш, но ще знаеш и начини, по които няма да се изгориш – и ще можеш да използваш и контролираш огъня. Това е само схематично, една опростена схема – която, обаче, е приложима към всичко от проявения и непроявения свят.

 

Не е случайно и това, че се твърди, че Словото е най-голямата Сила. Е, тази Сила е и единствената, която можем да дадем на едно бебе, без опасност за живота  му. Не можем да му развиваме мускулната сила с тежки тренировки, нито да го караме да решава трудни математически задачи, нито каквото и да е друго. Можем просто да му говорим или, още по-добре – четем. Защото, разбира се, далеч не всеки родител или възпитател е голям и ошлайфан оратор, боравещ с много думи и изрази.

 

На новородените, на бебетата и на малките деца е изключително важно да им се чете. По възможност – на няколко различни езици. Но, ако няма такава възможност – то поне на родния. Да им се чете – не само опростени детски книжки с картинки – а сложни текстове! Колкото повече език и езикови структури попие мозъкът на бебето, толкова по-лесно впоследствие то ще се справя и ще управлява своята непосредствена реалност. И ще я създава, също така.
 


Приказки, митове, легенди и подобен материал, колкото може повече и по-разнообразен - също е изключително важно да се четат на детето - но вече в по-голяма възраст, след 2 годинки примерно. Тогава те ще имат нужното въздействие и ще му служат за цялживот.

 

Ако бебето е постоянно в среда, в която чува само няколко обикновени, ежедневни думи – то това бебе „ще запечата“ глупаво. И, да, може да му се пуска телевизия и радио, също на различни езици – но добре е до 1 годинка да не му се дава да гледа компютри, телефони и телевизори – а само да възприема езика. Ако го оставяме да гледа екрана – понеже зрителният ни рецертор е принципно по-развит от слуховия – то детето ще се изкушава от „картинките“ и е вероятно да не направи нужните езикови връзки в мозъка си. След 1 годинка, или дори след 2 – вече то само ще си потърси компютъра, телевизора и т.н. Не е случайно, че едно дете на 1 годинка в наше време може да борави самичко с един таблет – без никой да го е учил на това. Това е свързано с колективното несъзнавано (по Юнг). Но езикът – в тази малка възраст - то няма как да усвои – освен чрез слушане.

 

Ако искате да дадете един голям дар на детето си, да му дадете огромен простор и трамплин  за отскок – това можете да го направите, просто като му четете! Поне по половин час на ден. И е важно да се чете, докато бебето спи. Разбира се, и като е будно, но и като спи. Подарете на детето си малко сложен текст, нищо няма да ви струва, освен да се лишите за половин час от разговор с приятелка или друга майка. А за бебето това би било безценен дар, който то няма от кого, кога или от къде другаде да получи. За момента няма да видите резултати, но тези неща остават за цял живот. Колкото повече език е чуло и възприело детето, толкова по-умно и разумно ще расте (образно казано).

 

Същото се отнася и за музиката – знае се, че класическата музика развива връзките в мозъка на бебето, създава нови и нови.

 

Класическа музика, комбинирана с четене на сложни текстове – е най-добрата комбинация и най-прекрасния дар, който можем да дадем на своето бебе.

 

Една скоба – ако учим някаква сложна материя, каквато и да е тя – нищо не ни пречи за известно време да четем на глас на бебето си някои пасажи от това, което четем и ние. Колкото и да е сложно и профилирано.

 

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 

Публикувано на: 19 февруари 2016г.


...