23 МИСЛИ НА ПАРАЦЕЛЗ
Филип Ауреол Теофраст Бомбаст фон Хохенхайм

(Philippus Aureolus Teophrastus Bombastus von Hohenheim), по-известен като Парацелз, латински: Paracelsus (род. 11 Ноември или 17 Декември 1493г.  – поч. 24 September 1541г.) е германски и швейцарски лекар, учен, алхимик, астролог и философ. Професор в Базелския университет.

Интересен материал за него може да прочетете ТУК.

...

 

1. Сънищата, които ни разкриват свръхественото, са обещания и послания, които Бог ни изпраща пряко: те не са нищо друго, освен Негови Ангели, Негови служебни духове, които обикновено се появяват пред нас, когато сме в голямо затруднение.

*

2. Това, което очите възприемат в билките, или в камъните, или в дърветата все още не е лекарство; очите виждат само шлаката.

*

3. Дозата прави отровата.

*

4. Медицината не е само наука; тя е и изкуство.  Тя не се състои в смесване на хапчета и мазила; тя се занимава със самите жизнени процеси, които трябва да бъдат разбрани, преди да могат да бъдат ръководени.

*

5. Отровата е във всичко, и няма нищо без отрова. Дозата я прави отрова или лекарство.

*

6. Тълкуването на сънищата е велико изкуство.

*

7. Сънищата трябва да бъдат вземани под внимание и приемани. Защото голяма част от тях се сбъдват.

*

8. Животът е като музика, той трябва да бъде композиран със слуха, чувството и инстинкта, не с правилото. Въпреки това, по-добре човек да знае правилата, защото те понякога водят  до неясни случаи, макар и не често.

*

 

9. Човекът е микрокосмос, или малък свят, защото той е екстракт от всички звезди и планети и от цялата небесна твърд, от земята и елементите; и така той е тяхна квинтесенция.

*

10. Мислите създават нови небеса, нова небесна твърд, нов източник на енергия, от които произтичат новите изкуства.

*

11. Защото ние сме тези, които трябва да се молим за хляба наш насъщен, и, ако Той ни го предоставя, това става единствено чрез нашия труд, чрез нашите умения и подготовка.

*

12. Ако искаме да направим някакво твърдение за природата на човека на базата на неговата физиономия, трябва да вземем всичко под внимание; човек се изпитва най-добре, когато е под притеснение, защото тогава най-добре се разкрива истинската му природа.

*

13. Защото не е ли Той, който е създал лекарството в името на болното тяло, повече от лекарство? И не е ли Той, който лекува душата, която е повече от тялото, по-велик?

*

14. Сънищата не са без значение, независимо от къде идват: от фантазията, от елементите, от друго вдъхновение.

*

15. Веднъж навлязла в тялото болестта, всичките негови здрави части трябва да се борят срещу нея: не една, а всички. Защото болестта може да означава тяхната обща смърт. Природата го знае това; и Природата атакува болестта с всички възможни средства.

*

16. Мнозина казват, че Алхимията е за създаване на злато и сребро. За мен нейната цел не е това,  а да разбере каква сила и власт се съдържа в лекарствата.

*

17. Не го знаем, защото пилеем времето си с външни и преходни неща, а сме заспали по отношение на истинското вътре в нас.

*

18. Често лекарството се счита за най-висшето благо, защото помага неимоверно много.

*

19. И така, всеки, на когото това се случи, не бива да напуска стаята си след събуждане, нито да разговаря с някого, а да остане сам и трезвен, докато всичко не се върне при него и той не си спомни съня.

*

20. От незапомнени времена творческите прозрения са били разкривани на творците в техните сънища, т.е. те винаги ревностно са ги желаели.

*

21. Смъртният не живее поради този дъх, който се влива в него и изтича навън. Източникът на живота му е друг и той причинява потока на дишането.

*

22. Когато човекът се заеме да създаде нещо, той, така да се каже, поставя нови небеса, и от тях нещото, което той желае да създаде, потича към него... Защото големината на човека е такова, че той е по-велик от небето и земята.

*

23. Какъв е смисълът или каква би била ползата от лекаря, ако той знае произхода на болестите, но не може да ги излекува или облекчи?

*

Превод: Соня Петрова - Аеиапубликувано на: 13 февруари 2015 г.


...


МИСЛИ НА ВЕЛИКИ ХОРА:33 мъдри мисли от Махатма ГандиГЬОТЕ: НИКОЙ НЕ Е ПО-БЕЗНАДЕЖДНО ПОРОБЕН ОТ ТЕЗИ, КОИТО ЗАБЛУДЕНО ВЯРВАТ, ЧЕ СА СВОБОДНИХИПОКРАТ: ХОДЕНЕТО ПЕША Е НАЙ-ДОБРОТО ЛЕКАРСТВО ЗА ЧОВЕКАБЕИНСА ДУНО ЗА МОЛИТВАТАНАПОЛЕОН БОНАПАРТ: МИСЛИ И ПРОЗРЕНИЯПАБЛО ПИКАСО: 40 ВДЪХНОВЯВАЩИ ЦИТАТИ И АФОРИЗМИ
РИЧАРД БАХ: ТИ ТЪРСИШ ПРОБЛЕМИ, ЗАЩОТО СЕ НУЖДАЕШ ОТ ТЕХНИТЕ ДАРОВЕ
АЛБЕРТ АЙНЩАЙН: В СЪРЦЕТО НА ВСЯКА ТРУДНОСТ СЕ КРИЕ ВЪЗМОЖНОСТ

НИКОГА НЕ ПОДХВАЩАЙ НЕЩО, ЗА КОЕТО НЕ БИ ИМАЛ СМЕЛОСТ ДА ПОИСКАШ БЛАГОСЛОВИЯТА НА НЕБЕСАТА...