ОТСЛАБВАНЕ И ХРАНЕНЕ: СИСТЕМАТА 5:2
Всъщност, това не е никаква система, но понеже в последно време има издания-бестселъри, които я обясняват надълго и нашироко, тя доби такова име.Основното в този хранителен режим е следното: през седмицата си ядеш нормално 5 дни, а 2 дни намаляваш драстично калоража, т.е. през дните, в които приемаш нисък калораж, цял ден ядеш само плодове и зеленчуци, или само кисело мляко и подобни неща. Или с други думи – по две пълни денонощия и половина във всяка една седмица човек приема малко калории.


В йога това е възприето много отдавна – не се нарича „система 5:2“, а просто, че 2 дни в седмицата е добре да имаме разтоварващи дни.


Ако човек успее да си въведе в начина на живот този вид хранене, почти 100 % ще сдобие и поддържа без притеснения желаната фигура. Трудното е, докато се свикне. И действително, това е препъни-камъкът – както при всяко едно друго нещо!


Знаете историята на най-известния български йогин Венцеслав Евтимов – когато на младини той се оказва болен от няколко тежки болести, с огромно наднормено тегло и куп други проблеми – той, освен че започва занимания с йога, преминава и на такъв режим – 5:2. Единият от дните му е плодов, другият – млечен. И си остава на такъв режим до ден днешен.

(б.а. Венцеслав Евтимов - Бащата на Българската Йога, почина на 25.05.2019 г. на 86 години. Поклон!)


Каква е логиката на този режим на хранене?


По принцип е прието да се смята, че хората са започнали да се хранят три пъти дневно след „земеделската революция“ – преди това са се хранели основно един път дневно. Също така човекът не винаги и не постоянно е имал храна – т.е. човешкият род не се е хранел редовно, а когато може. Вековете еволюция са си казали думата. Защото много по-продължително време човешкият род е живеел в условия на нередовно хранене, отколкото в условия на постоянно ядене. Знаете, от индианските книги от нашето детство – индианците се хранят само по веднъж на ден – дори и да имат храна в изобилие. Смятали са, че ако възрастен яде по-често, ще натрупа бързо килограми. Реално така става в цивилизованите общества. Трите пъти ядене на ден са издигнати в култ, и дори са възприети за нещо напълно нормално. А всъщност те са нормални само за малките деца – за пораснал организъм този вид ядене не е полезен. Най-малкото – защото колкото по-често се храним, толкова повече инсулин отделяме – което води до още по-бързо огладняване. Получава се един много неприятен омагьосан кръг – така наречената „инсулинова люлка“. Освен това, огромен брой хора по неизвестни причини са се заблудили, че „на често по малко“ е полезен модел на хранене и че той води до отслабване. Всъщност е обратното – този вид хранене води до покачване на телесното тегло.


...
...


И накрая, ето вкратце за „системата 5:2“ с добавка и за дните, в които се яде нормално.


Понеделник: ден за разтоварване, от сутринта до вечерта включително, само плодове или плодови сокове, на 3-4 приема за деня (не постоянно), желателно е само по един вид плод на хранене.


Вторник, сряда: дни на нормално хранене, по възможност основните хранения да са два пъти дневно (а още по-добе – 1 път), едно или две основни хранения може да е заместено с плодове или зеленчуци.


Четвъртък: ден за разтоварване:

Вариант 1: от сутринта до вечерта включително, само салати от зеленчуци, подправени с малко зехтин, сол и с повече ябълков оцет или лимонов сок. В промеждутъците: сок от грейпфрут.

Или

Вариант 2: От сутринта до вечерта (вкл.) само КИСЕЛО МЛЯКО (до 1,5 литра на ден) или КЕФИР, разпределени на 3-4 приема.


Петък, събота, неделя: дни на нормално хранене. (може да са по същия модел като вторник и сряда, може по-свободно).


По принцип моделът на вторник и сряда е за хора, които искат да свалят от теглото си. Когато това стане, се минава на по-нормален и лек режим, но задължително продължават да се спазват двата дни седмично разтоварване. Още една добавка за хора, които искат да намалят телесното си тегло – вечер след 17 часа не бива да се консумират въглехидратни храни – хляб, ориз, картофи, спагеги, пасти, шоколади и т.н.


...

 

Автор: Соня Петрова - Аеиа


публикувано на: 11 декември 2014 г.

...

......


ДРУГИ СТАТИИ:48 ФАНТАСТИЧНИ ФАКТИ ЗА ЧОВЕШКОТО ТЯЛОСИЛАТА НА МИСЪЛТА: НАЙ-ГОЛЯМАТА ТАЙНААЛХИМИЧНА РЕЦЕПТА ЗА УСПЕШНА ЛЮБОВ МЕЖДУ ДВАМА ДУШИДОКАЗАТЕЛСТВО ЗА РЪКОВОДНАТА РОЛЯ НА УМА В МАТЕРИАЛНИТЕ НЕЩАКУНДАЛИНИ МАНТРА ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА СТРАХОВЕ И ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ЖЕЛАНИЯБИБЛЕЙСКО ДОКАЗАТЕЛСТВО: КОЙ ХРАНИТЕЛЕН РЕЖИМ ПОДПОМАГА НАЙ-СИЛНО УМА, ИНТЕЛЕКТА И ИНТУИЦИЯТА?
ДА ПРЕОБЪРНЕШ ВСЕЛЕНАТА – ИЛИ САМ ДА СЪЗДАДЕШ СВОИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ
Притча за цената и ЛИЧНАТА отговорност

...
...