БЪРЗА ПИЦА "ПО ЙОГИЙСКИ"

Пиша „йогийска“, защото тази пица е напълно здравословна и по никакъв начин не пречи на нашата гъвкавост – умствена и телесна - както това го прави стандартната пица.

 

По принцип, лично аз съм против пълното въздържание от „нездравословни“ храни – защото всеки човек е с индивидуални склонности и предпочитания. Лесно е да си фин и строен, когато по принцип не обичаш да си хапваш, т.е. когато си от типа, който яде едва ли не по принуда – за да оцелее. Когато обаче си от вида „сладокусник“ – ти обичаш хубавото ядене. Ти го почиташ. Ти имаш възможността да преживееш дори Бог, чрез яденето. Ако не чак Бог – то поне чрез вкусното ядене можеш да преживееш просто някое от висшите състояние на духа. Затова съм на мнение, че човек трябва да използва в своя полза всичките си природни склонности, а не да ги потиска и убива. Защото това не води до никъде – а само до неврози и некачествен начин на живот. Е, разбира се, че хората, обичащи хубавата храна, ще са склонни да злоупотребяват с нея. Подчертано по-склонни от тези, които по принцип не си падат по храната. Логично е. Затова е и много по-лесно просто да си въведем режим, строг!, и да се въздържаме от хубави храни. Много по-трудно е хем да извличаме удоволствие и дори висши духовни състояния от храната, хем да не прекаляваме. Това, последното, се нарича „път на лявата ръка“. Но за него – друг път, това все пак е статия за рецепта за пица.

Тестото:


По принцип се действа „на око“, но все пак, ще дам някакви мерки:


Приготвяме тесто като за американски палачинки, като в него не слагаме яйца или мляко!


Ето как: изсипваме в дълбока купа две водни чаши брашно – най-добре пълнозърнесто или ръжено. По желание – може да зобавим и няколко супени лъжици овесени ядки.


В брашното сипваме 2 лъжички сода за хляб и малко сол на вкус. Разбъркваме ги и доливаме вода – като бъркаме. Тестото трябва да стане с кашава консистенция – не водно, не и прекалено гъсто. Трябва да може да се изсипва и разстила с лъжичка – но да не е водно!


Затопляме на котлона тиган като за палачинки, слагаме в него колкото си искаме мазнина, може и да не слагаме – и изсипваме част от тестото в тигана – като оформяме с лъжичка палачинка, дебела около сантиметър, не повече. За 2-3 минути тя е станала – като я обръщаме, разбира се. Слагаме готовата палачинка в предварително подготвена тава . Тавата може да е намазана с олио, може да е покрита с хартия за печене.


По този начин правим още 1-2 палачинки – и покриваме цялото дъно на тавата.


Основата на пицата е готова! Така имаме тесто, което, освен че е вегетарианско, не съдържа и мая!!!

 


За гарнирането:


Тук всеки трябва да си гарнира пицата с каквото му харесва. Не е нужно да описвам. Само ще напиша примерна гарнитура за напълно вегетарианска пица. Който яде сирене и кашкавал – може да си сложи и от тях, разбира се. Може и меса – по избор!

 


Продукти:

Две глави лук (който не уротребява лук, тъй като в йога той се счита за тамасична храна – да си подбере друг, подходящ зеленчук. За мен кореноплодните и лука не са такъв вид храни, друг път ще обясня защо).

1 червена капия

Няколко нарязани маслини

Гъби

чубрица, босилек, розмарин, черен пипер, целина, девисил – подправките са по избор.Тези съставки се задушават за 5 минути в тенджерка само с мазнина.Изсипват се върху пицата.Ако имаме пресни домати – нареждаме и тях, нарязани на тънко отгоре.

 

 

Слагаме тавата на най-горното на фурната, пускаме на макс температурата – и за двадесетина минути имаме изцяло приготвена от нас пица!

 

Общо времетраене на цялостното приготвяне – около 40-45 минути.

 

 

Да Ви е сладко!

 

...

 

Автор: Соня Петрова – Аеиа

 
...
...