ОГЪНЯТ - ВСЕЛЕКУВАЩА ПЛАЗМА ИЛИ НЕБЕСНО ТАЙНСТВО?

Днес е Света Марина, светицата, покровителка на Небесния Огън и на Змиите. Последният ден от Горещниците...

Според народните вярвания, колкото по-горещ е денят, толкова по-студена ще бъде зимата. Както е видно, в България явно зимата ще бъде мека. Ще видим!

 

Знае се, че огънят е едно от състоянията на Материята – плазма. На планетата Земя то се среща рядко, основно в огъня, но из Космоса плазмата е честа. Встрани от това, съществуват безброй много вярвания и ритуали, свързани с огъня.

 

Прието е, че огънят изгаря всички злини и пази човека от злите сили. Кръщението на Иисус Христос – за него също се казва, че е Кръщение с Огън. Счита се, че когато около болен, родилка или изобщо – около човек – има запален огън, то той е недосегаем за зли сили и лоши неща.

 

За да запалиш огъня в себе си, т.е. дори буквално да ти стане топло, трябва да се диша учестено и активно. В Йога това е известно като „огнено дишане”.

 

Ето и една лесна медитация за изгаряне на „лоши емоции”: сяда се в удобен седеж и се започва „огнено дишане”. След около 5 минути визуализираш пред или във себе си съответната лоша емоция, която ти пречи, и, продължавайки с дишането, си представяш как тя се подпалва и изгаря. След „изгарянето” й, успокояваш дишането, вдишваш няколко пъти бавно и дълбоко, и благодариш на когото или на каквото си свикнал да го правиш. Медитацията приключва.

 

Днес, на Света Марина, е прието че се пали Новият Огън. До сега е пазен Старият, който е запален на Света Марина предишната година.

 

Честит ни Нов Огън!

 

 

Автор: Соня Петрова - Аеиа


публикувано на: 17.07.2014г.


...
...