ЙОГИЙСКОТО ПРОМИВАНЕ НА НОСА - НЯКОЛКО МАЛКО ИЗВЕСТНИ ФАКТИ

Тук няма да описвам самото промиване – само ще спомена, че се прави сутрин и се състои в промиване на носа със солена вода.

Концентрацията на сол е на око – такава, че да не дразни. И обикновено е по-висока от концентрацията на физиологичния разтвор, а именно – 0,9 %.

 

Техниката на изпълнение също няма да описвам, тя си е напълно естествена, като яденето, само ще отбележа един важен момент, който е основен за темата на настоящата статия – когато се смръкне водата през ноздрата, двете ноздри се запушват и вратът се извива назад, така че тилът да докосне гърба. Това е с цел промиване на етмоидалните синуси. Тези синуси граничат с хипофизата и с други ключови органи и части на мозъка. Разположени са, грубо казано, в междувеждието. А то, от своя страна, е известно като „домът на интуицията”. Извием ли главата по този начин – солената вода навлиза в тези синуси и съответно ги промива. Защото те са много склонни да събират секрети и слуз.

 

Ето го и първият факт: когато етмоидалните синуси са задръстени със слуз, „третото око” не може да работи пълноценно. Синусите трябва да са празни. Те фактически не са празни – съдържат въздух. Този въздух е по-добра проводяща среда от слузта. Защото по природа сме създадени със синуси, които трябва да са празни, т.е. да са пълни с въздух, а не с течна или твърда субстанция. Така че, това йогийско промиване на носа не е „бабини деветини” или глупава измишльотина, която йогите са измислили, за да заемат времето на учениците си, понеже нямат какво да правят. Интересно е, че в нашето общество сме приели за нормално и задължително да си мием зъбите и да се къпем, а промиването на носа не се проповядва и практикува почти никъде. А това си е напълно нормална и изключително полезна хигиенна процедура.

 

Вторият факт: на всеки е известно, че когато му е запушен носът, не може да мисли ясно и пълноценно. При запушен нос почти винаги са задръстени етмоидалните синуси. Това директно говори, че мисленето в този случай ни е затруднено, не само защото не можем да дишаме адекватно, т.е. защото не можем да поемаме достатъчно прана, а и понеже работата на „третото око”, на „интуицията” и на „ясното виждане” е затруднена по чисто физически път – от натрупаната слуз.

 

И трето: ще спомена нещо за енергията Кундалини. В последно време много се пише за нея. Изкарват, едва ли не, че е прекрасно човек да има болки и други неприятни разположения, свързани с нея! Доста погрешни информации са това. Защото, когато Кундалини причинява болки, неразположения и хронични болести, това значи, че тя не работи пълноценно и че не сме я канализирали както трябва. Има си техники, които се справят с това и могат да ни помогнат, понякога – по напълно чудодеен начин – да се справим и отървем от тези неразположения, болки и хронични заболявания. Но това е друга тема. Тук ще спомена конкретно за едно мое наблюдение, свързано с Кундалини, изнервянето и синузита (в наше време е приета за вярна думата „синуит”, но пиша „синузит”, защото така е разпространена масово все още).

 

Много хора са забелязали, че понякога, ако им се случи да се ядосат силно за нещо, това съвсем скоро води след себе си до едно рязко и неприятно запушване на носа. Ако това запушване не отшуми бързо, то се превръща в хрема и последващ синузит. С болки в главата и прочие симптоми, които, разбира се, свързваме с настинка, грип, парагрип и подобни. Тези заболявания може да са от вирусни агенти, може да са от бактериални. Но де факто, за да се развият тези болестотворни причинители, те трябва да имат подходяща среда. Ето как се образува тази среда, ако погледнем нещата от гледна точка на енергията Кундалини и по-скоро – нейната нарушена циркулация и блокажи.

 

Когато човек се ядоса силно, Кундалини има свойството да се издигне частично, но рязко до областта на главата. Затова при силни емоции често лицето ни се зачервява и може да се усети чувство за надигане на вълна, която излиза сякаш от основата ни и създава напрежение в центъра на главата. Ако ние не контролираме тази енергия, и най-вече, ако не можем да си контролираме гнева, яростта, силната радост, т.е. емоцията – то често се случва частично издигнатата Кундалини да попадне в етмоидалните и фронталните синуси, и да се получат блокажи на циркулацията. Попаднала там, тя предизвиква секреция от стените на синусите, доето води до напълването на синусите със слуз. Слузта в тези синуси, освен че причинява затруднено дишане, главоболие и отпадналост, създава и благоприятна среда за развитие на бактерии и вируси. И така тръгва т.нар настинка, която може да премине в заболявания на синусите, които да протекат остро или хронично. Разбира се, не винаги – това е един от вариантите. Който съвсем не е рядък, обаче. Ето защо, както можем веднага да се досетим, промиването на носа и синусите ни помага да урегулираме своята енергия, да изчистим ненужните отпадъци от неправилно насочената си енергия и да възвърнем своето равновесие, своето естествено положение на здраве и благосъстояние.

 

Четвърто: сълзите. Природата неслучайно ни е дарила с възможността да произвеждаме сълзи. Те промиват не само очите и носа, а и синусите. Така да се каже, сълзите измиват „прозорците на третото око”. Изчистват от наслагвания и натрупана мръсотия „прозорците на ума”. Сълзи се произвеждат не само при плач – генерират се и при смях. Но за да не се налага да плачем и се смеем постоянно – можем просто да си промиваме носа отвреме-навреме.

 

...

 

Автор:  Соня Петрова – Аеиа


публикувано на: 18 септември 2014 година


 

 

Йога ЗА ОТСЛАБВАНЕ – УРОЦИ ПО СКАЙП (линк)
 

 
Галерия „Мои картини”. ЗАПОВЯДАЙТЕ! (линк)

...


...СИЛАТА НА МИСЪЛТА: НАЙ-ГОЛЯМАТА ТАЙНА
ЗНАЧЕНИЕТО НА ГАНЕША – БОГЪТ, КОЙТО РАЗРУШАВА ВСИЧКИ ПРЕПЯТСТВИЯ


ЛЮБОВТА КЪМ РАЗНООБРАЗИЕТО – ОГРОМНА ПРЕЧКА ПРЕД УСПЕХА

ЙОГА: ДЕПРЕСИЯТА И КАК ДА Я ПРЕОДОЛЕЕМ


ЗАКОНЪТ ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА УСПЕХ И ПОЛЗАТА ОТ ЙОГА


САМОЛЕЧЕНИЕ И ЛЕЧЕНИЕ СЪС СИЛАТА НА УМА


ПСАЛОМ 22 – МОЩНО ПОМОЩНО СРЕДСТВО ПРИ ПАНИЧЕСКИ АТАКИ И СТРАХОВА НЕВРОЗАСМЕХЪТ - ВЕЛИКИЯТ ЦЕЛИТЕЛ


КАК ДА ПРЕДАВАМЕ И ПРИЕМАМЕ МИСЛИ


...