ВЪПРОСЪТ НА СТИЙВ ДЖОБС
Един вдъхновяващ цитат от Робин Шарма и книгата му „Наръчник по величие“:

 

 

Стийв Джобс е интересен човек. Колко хора започват бизнес за мириарди долари в гаража си, преди да са навършили двайсет и пет години? Колко хора могат да бъдат лидери в три различни индустрии? (в музиката – iPod извърши революция в начина на доставка на музиката; в киното – Pixar е едно от най-преуспяващите анимационни студия в света; и в компютрите – успехът на „Епъл“ в постигането на секси дизайн и лесно управление е легендарен.) Но за мен най-интригуващото около Стийв Джобс е неговата философия. Винаги когато трябва да вземе важно решение, Джобс си задава един незабравим въпрос: „какво бих направил, ако това беше последната вечер от живота ми?“. Зад този въпрос се крие могъща идея. По този начин той се е запознал и с жена си.

 

Преди няколко години Джобс изнасял лекция в един университет. Тя била сред публиката. Той я харесал и след лекцията я заговорил. Тя му дала телефонния си номер. Искал да я покани да излязат още същата вечер, но имал планирана бизнес среща. Такъв е животът. Тръгнал към колата си и си задал онова, което наричам въпроса на Стийв Джобс: какво бих направил, ако това беше последната вечер от живота ми? Всички знаем как си е отговорил. Изтичал обратно в залата, намерил жената и я завел на вечеря. От тогава до сега двамата са заедно.

 

КАКВО БИХ НАПРАВИЛ, АКО ТОВА БЕШЕ ПОСЛЕДНАТА ВЕЧЕР ОТ ЖИВОТА МИ?

 

Вижте, знам, че всички трябва да бъдем практични. Разбирам, че не можем да прилагаме въпроса на Джобс във всяка ситуация. Но както писах в „Кой ще заплаче, когато умреш?“, да си припомняте, че сте смъртни, е прекрасен източник на мъдрост. Да си припомняте, че няма да бъдете толкова дълго тук в цялостната схема на нещата – колкото и дълго да живеете – е отличен начин да събудите ентусиазма си, да поемете повече рискове и да влезете по-дълбоко в играта на живота. Да си припомняте края е блестяща практика, която ви помага да не изпускате от погледа си най-важното. Преди да е станало прекалено късно.

 

...

От книгата

„Наръчник по величие: 10-те най-добри урока, които почуричх от живота“

©2006 Robin Sharma

Translation copyright © 2007, Неза Михайлова

ИК Екслибрис © 2007

...

 

Публикува: Соня Петрова - Аеиа


...